Uskoro nastava na romskom jeziku u OŠ “Simeon Aranicki”

STARA PAZOVA – Posle dvogodišnje pauze, u Staroj Pazovi se ponovo uvodi izborni predmet “Romski jezik sa elementima kulture” u OŠ “Simeon Aranicki” za koji je prijavljeno više od 20 učenika.

S tim u vezi održano je i veče romske i romsko-srpske poezije. Eldena Stanić, predsednica omladinske organizacije “Romano futuro”, inače inicijatora događaja, govorila je stihove sa koleginicom Sandrom Novakov pred prepunom staropazovačkom bibliotekom.

“Ovo sve je jako važno za Rome jer narod ne treba da izgubi svoj jezik i identitet. Upravo kroz tu tradiciju treba da ga razvijamo i čuvamo od zaborava. Odabrali smo romske pisce među kojima je i moj nekadašnji profesor Rajko Đurić koji je inače napisao standardizaciju rosmkom jezika. Pored 15 dijalekata kojima Romi govore, on je uokvirio sve to u jedan koji će bitil književni jezik”, rekla je Stanić.

Pored romske poezije, gosti su uživali i u pesmi i igri koja je neizostavni deo romske kulture. Aleksandar Balinović je kao koordinator za romska pitanja opštine Stara Pazova podržao aktivnost uz nadu da će se ovakve večeri organizovati češće.

“Velika većina roditelja i dece su izabrali ovaj predmet kao izborni i to je nešto što nam daje krila da i dalje radimo na integraciji Roma i očuvanju jezika i kulture. Za romsku poeziju je specifična ta ljubav koju oni posebno iskazuju kao i taj težak život koji su prebrodili tokom svih ovih godina”, naglasio je Balinović.

Prošle godine su izdate čitanka i radna sveska za 5. i 6. razred za pomenuti predmet a u pripremi su i za 7. i 8. Takođe, postojaće i lektire od 1. do 4. razreda, a sve to predstavlja ogroman pomak i prekretnicu u očuvanju romskog jezika i tradicije u ovoj sredini.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: