logo transparend vojvodina uzivo

Uručeni sertifikati iz oblasti starih zanata

radnja-zanatlije-centar-izlog-1-780x520
NOVI SAD – Polaznicima obuke u oblasti starog zanatstva i umetničkih zanata juče su dodeljeni sertifikati u prostorijama Udruženja samostalnih zanatlija Novog Sada.

Bilo 72 polaznika, koji su se oprobali u nekim od osam ponuđenih zanata, od keramičara i tkalja preko oštrača i drvoprerađivača, izjavio je Predsednik Udruženja Slavko Novaković.

„To je velik podstrek kako za nas, tako i za Grad, Pokrajinu, ali i samu Republiku, jer će sutra ti ljudi otvoriti svoju zanatsku radnju, što znači da više neće biti u grupi nezaposlenih.  Kada dobiju sertifikat, to im veoma pomaže da pokupe i neki dinar koji se dodeljuje za samozapošljavanje. Zanat je predivan. Trudimo se da posećujemo škole i mladima objasnimo šta sve postoji od zanata, koliko mogu da zarade i slično. Novi Sad je bio zanatski grad, danas je industrijski i univerzitetski, a ja se kao predsednik udruženja, zajedno sa svim članovima, trudim da vratimo bar deo onog zanata koji je nekada bio i koji će, siguran sam postojati, izjavio je Novaković za Dnevnik.

Načelnik Gradske uprave za privredu Saša Milinović rekao je da Grad Novi Sad preko Gradske uprave za privredu od 2009. godine finansira zanatlije i Udruženje zanatlija Novog Sada.

Jedan od dobitnika sertifikata ,Mihailo Gernač koji je diplomirao na smeru vajarstvo na Akademiji Umetnosti, želeo je dodatno da nauči modelovanje u porcelanu, odnosno porcelanskoj glini.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.