logo transparend vojvodina uzivo

Upravljanje otpadom od hrane kao deo cirkularne ekonomije

NOVI SAD – Članica Gradskog veća za zaštitu životne sredine Mira Radenović Bojić prisustvovala je završnoj konferenciji projekta „Unapređenje cirkularne ekonomije Grada“ (eng. „Advancing Municipal Circular Economy“), sufinansiranog od strane Evropske unije, u okviru Erazmus + programa, koji je Grad Novi Sad u partnerstvu sa Nacionalnim tehničkim univerzitetom iz Atine, putem Gradske uprave za zaštitu životne sredine, realizovao u prethodne dve godine.

Projekat ima za cilj da kroz edukaciju i praksu utiče na podizanje svesti, kao i da stvaranjem strateškog saveza između opština i malih i srednjih preduzeća HoReCa sektora (sektor ugostiteljstva i hotelijerstva) omogući prelazak na cirkularnu ekonomiju i održivo upravljanje otpadom od hrane.

Obraćajajući se prisutnima članica Gradskog veća Radenović Bojić je istakla da u Republici Srbiji trenutno ne postoji zakonski okvir koji bi se odnosio na sistemsko praćenje količine i sastava otpada od hrane, ali da je kroz projekat sprovedeno istraživanje pored Novog Sada, u Subotici, Bačkoj Palanci i  Nišu koje je ukazalo na problem bacanja hrane, ali i postojanje svesti o potrebi unapređenja upravljanja bio-otpadom.

– Novi Sad se ne razlikuje značajno po problemu otpada od hrane od drugih evropskih gradova. Naročito u razvijenijim zemljama, ovaj problem je izražen, jer se hrana prozvodi u  količinama koje krajnji potrošači često neracionalno troše. Pored toga, otpad od hrane je emiter gasova sa efektom staklene bašte, opterećuje životnu sredinu, lanac ishrane i sistem upravljanja otpadom. Grad Novi Sad je uočio ovaj problem i zajedno sa našom akademskom zajednicom, partnerskim fakultetima i lokalnim samoupravama iz Evrope smo uspeli da sprovedemo projekat Erazmus +, koji se upravo tiče cirkularne ekonomije i obuhvata praćenje i traženje načina na koji se otpad od hrane može iskoristiti, tako da on dobije neki novi „život“. Ovaj projekat je posebno važan sa stanovišta edukacije naših građana, ali i same administracije koja se u Gradu bavi ovim problemom, kao i akademske zajednice kao bitnog potpornog stuba u ovom procesu – istakla je Radenović Bojić.

Prof. dr Bojan Batinić sa Fakulteta tehničkih nauka  je istakao da otpad od hrane nije adekvatno rešen i da on u najvećoj meri završava na nesanitarnim deponijama i opterećuje životnu sredinu, a da su kroz projekat nastojali da smanje to opterećenje, kako bi se hrana iskoristila kao resurs, što se može učiniti kroz primarnu speraciju, a potom putem kompostiranja ili aerobne digestije, kako bi se dobio kompost, a da metan u kontrolisanim uslovima može biti energent.

Zamenica načelnice Gradske uprave za zaštitu životne sredine Jelena Moravski je istakla da su istraživanjem domaćinstava došli do podatka da više od 35% ostataka od hrane, iako pogodno za konzumaciju, završava u kanti za smeće, te je istakla značaj izrade vodiča i metodoligije za gradove i opštine i HoReCa sektor,  po principu „korak po korak“, a u cilju implemetnacije zahteva Akcionog plana EU za cirkularnu ekonomiju.

Vodeći partner na projektu je NTUA Univerzitet iz Grčke, a pored Grada Novog Sada partneri su: D-WASTE LTD (Grčka), TOURNIS SZMVOULEFTIKI EE (Grčka), Grad Zadar (Hrvatska), E.G. EUGENE GLOBAL LTD (Kipar) i Horeca Partners (Belgija). Rezultati projekta dostupni su na Internet platformi Open Education Resource https://www.advance-foodwaste.eu/index.php/advance-platfrom/ .

Pročitajte još:

 Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.