Upotreba dronova u poljoprivredi (VIDEO)

Dronovi se široko koriste u poljoprivredi, uključujući i za prskanje đubriva na velikim površinama i mapiranje poljoprivrednih parcela.

Zemlje poput Izraela čak ih koriste za branje jabuka sa farmi. Dva različita drona lete sa dve strane, jedan sa kolicima, a drugi da identifikuju jabuke i čupaju ih sa drveta i stavljaju u korpu. Takvi zadaci mogu biti dosadni, dugotrajni i skupi ako se rade ručno. Dronovima za branje voća potrebna je veštačka inteligencija (AI) da identifikuju stanje voća i beru samo zrele.

Dronovi se koriste za davanje pesticida, suočavanje sa određenim štetočinama, praćenje polja i otkrivanje bolesti useva u ranoj fazi. Razvoj multi-spektralnih rešenja za kamere visoke rezolucije i niske distorzije za poljoprivredne aplikacije omogućava sinhronizaciju slika sa više kamera sa brzoletećih dronova sa jednom kamerom, čime se omogućava napredno modeliranje.

Navodnjavanje dronom

Nova istraživanja takođe pokazuju mogućnost za upotrebu dronova za navodnjavanje. Kako klimatske promene sve više utiču na uslove suše, stvaranje efikasnijih rešenja za navodnjavanje je od vitalnog značaja. Koristeći mikrotalasnu detekciju, bespilotne letelice su u stanju da snime veoma precizne informacije o vlažnosti zemljišta, nivoe vlage, što znači da se voda može distribuirati u polju na najefikasniji način u nastojanju da se očuvaju resursi.

Dronovi su već uveliko promenili poljoprivrednu industriju i nastaviće da raste njihova primena u narednim godinama. Iako upotreba dronova postaje sve korisnija malim poljoprivrednicima, još je daleko dok oni postanu deo opreme svakog gazdinstva, posebno u zemljama u razvoju. U mnogim zemljama potrebno je doneti i revidirati propise o upotrebi dronova i uraditi više istraživanja o njihovoj efikasnosti u određenim zadacima, kao što su primena pesticida i prskanje. Postoji mnogo načina na koji dronovi mogu biti korisni poljoprivrednicima, ali je važno razumeti njihova ograničenja i funkcije pre nego što uložite u skupu opremu.

U narednim godinama sve moguće upotrebe dronova će razjasniti pružaoci usluga dronova i sami poljoprivrednici. Povećanje inteligencije za useve učiniće poljoprivrednike efikasnijim i pomoći manjim gazdinstvima da se takmiče sa svojim konkurentnijim kolegama.

Foto: pixabay

U široko citiranom izveštaju o dronovima koji je objavila Asocijacija za bespilotne sisteme vozila predviđa se da će legalizacija komercijalnih dronova stvoriti više od 70 milijardi evra ekonomskog uticaja (kao što su prihodi, otvaranje novih radnih mesta) do 2025. godine, a da će precizna poljoprivreda dati najveći deo tog rasta.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.