logo transparend vojvodina uzivo

Unija poslodavaca:Regulisati pitanje rada od kuće

KRUŠEVAC- U Kruševcu je danas održana sednica Socijalno-ekonomskog saveta Srbije, a kako je saopštila Unija poslodavaca, podržana je njihova inicijativa za donošenje kvalitetnog okvira za nove oblike rada koji su postali deo prakse, kao što je rad van prostorija poslodavca.

Na sednici je za novog predsedavajućeg Socijalno-ekonomskog saveta izabrana ministarska za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić.

Unija poslodavaca Srbije navodi u saopštenju da je neophodno pažljivo analizirati prednosti i mane rada van prostorija poslodavca kako bi se osigurali sa jedne strane konkurentnost domaće privrede, a sa druge poboljšali uslovi rada za zaposlene.

Oni smatraju da je potrebno precizirati razlike između rada od kuće i rada na daljinu, uvesti mogućnost regulisanja radnog odnosa tako da zaposleni jedan deo radnog vremena provodi kod kuće, definisati obaveze po pitanju opreme i sredstava za rad, naknade troškova rada, kao i obaveze poslodavaca po osnovu bezbednosti na radu.

Oni ukazuju da ovi i mnogi drugi aspekti rada od kuće trenutno nisu regulisani i zato podležu arbitrarnoj proceni i odluci.

Unija navodi i da je SES prihvatio još dve inicijative Unije poslodavaca koje se tiču oblasti sporta i fizičkog vaspitanja. Prva inicijativa je za promociju sporta među decom i mladima, uz povećanje broja časova fizičkog vaspitanja u školama, odnosno uvođenje ovog predmeta u visokoškolskim ustanovama. Druga inicijativa je predlog za donošenje Etičkog kodeksa u sportu sa ciljem da se edukuje društvo i preventivno suzbiju negativne pojave u sportu.

Kisić će funkciju preuzeti 10. aprila od dosadašnjeg predsedavajućeg Miloša Nenezića, predsednika Unije poslodavaca Srbije, i obavljaće je u periodu od godinu dana, navela je Unija u saopštenju.

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.