logo transparend vojvodina uzivo

Unapređenje zdravstvene zaštite dece sa retkim i hroničnim oboljenjima u predškolskim ustanovama

Dina Malešević
NOVI SAD – Rezultati aktivnosti realizovanih u okviru projekta „Unapređenje mehanizama zdravstvene zaštite dece sa retkim neurotransmiterskim bolestima, poteškoćama u razvoju i hroničnim oboljenjima u predškolskim ustanovama“ predstavljeni su danas na konferenciji, u Skupštini Grada Novog Sada.

Događaju je prisustvovala članica Gradskog veća za obrazovanje Dina Vučinić koja je istakla da Grad Novi Sad vodi socijalno odgovornu politiku i da je, od 2016. godine, iz gradskog budžeta za potrebe lečenja teško obolele dece koja se ne mogu uspešno lečiti u Republici Srbiji izdvojeno čak 115 miliona dinara.

– Pored činjenice da, u tom konkretnom slučaju, Novi Sad predstavlja primer dobre prakse, mi takođe ulažemo u obrazovanje i za tu oblast, iz budžeta, izdvajamo sedam milijardi dinara. Boravak dece u vrtićima PU „Radosno detinjstvo“ je besplatan, a u poslednjih deset godina izgradili smo pet novih objekata i svakodnevno vodimo računa o unapređenju boravka dece u vrtićima – izjavila je Dina Vučinić i dodala – U Novom Sadu imamo oko 1500 dece obolelih od retkih bolesti i danas smo ovde jer želimo da čujemo šta možemo da uradimo kako bismo pomogli njima i njihovim roditeljima, tokom svakodnevnog funkcionisanja, davanja terapije i slično. Takve stvari moramo sistemski da rešimo, a ne da zavise od dobre volje pojedinaca.

Projekat „Unapređenje mehanizama zdravstvene zaštite dece sa retkim neurotransmiterskim bolestima, poteškoćama u razvoju i hroničnim oboljenjima u predškolskim ustanovama“ realizuje Udruženje „Hrabriša“, uz podršku projekta Vlade Švajcarske „Zajedno za aktivno građansko društvo” čiji je cilj aktivno građansko društvo u kome građani više učestvuju u procesu donošenja odluka, naročito na lokalnom nivou. Predsednica udruženja „Hrabriša“ Ivana Badnjarević izrazila je zadovoljstvo što se na temu retkih bolesti više ne govori samo o dijagnostici i lečenju, već o pravu dece sa retkim bolestima na kvalitetno obrazovanje.

– Smatram da i deca sa retkim neurotransmiterskim bolestima i drugim hroničnim nezaraznim bolestima imaju pravo da kvalitetno odrastaju sa njihovim vršnjacima u okruženju koje stimuliše njihov razvoj i da u tom okruženju treba da dobiju adekvatnu zdravstvenu zaštitu, odnosno da dobiju svoju terapiju u određeno vreme. Veoma mi je drago što sarađujemo sa Gradskom upravom za obrazovanje i PU „Radosno detinjstvo“ – rekla je Ivana Badnjarević.

Prema rečima rukovodioca PZZ službe PU „Radosno detinjstvo“ Branke Čonkić u toj ustanovi trenutno nema upisane dece sa retkim bolestima, ali vrtiće pohađaju deca sa hronično nezaraznim bolestima kojima zaposleni pružaju potrebnu podršku.

– Svako dete, bez obzira na zdravstveni status ima pravo na vaspitno obrazovni proces. Mi smo tu da odgovorimo svim izazovima i da na najbolji način, u cilju interesa deteta, sve rešimo – naglasila je Branka Čonkić.

Pročitajte još:

 Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.