Unapređenje socijalnih usluga u 23 lokalne samouprave

BEOGRAD – Uz podršku Evropske unije, a preko programa EU PRO Plus koji se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije, socijalne usluge biće unapređene u 23 lokalne samouprave u regionima Šumadije i zapadne Srbije i Južne i Istočne Srbije.

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je da će EU sa 521.629 evra podržati 20 projekata koje će organizacije civilnog društva realizovati samostalno ili u partnerstvu sa lokalnim samoupravama, kako bi se unapredio kvalitet i održivost socijalnih usluga dostupnih na lokalnom nivou.

“Podrška ranjivim grupama stanovništa i obezbeđivanje kvalitetnih socijalnih usluga je među zajedničkim prioritetima Vlade Srbije i EU, a značajnu ulogu u ostvarivanju ovog cilja imaju lokalne samouprave i oganizacije civilnog društva. Posebno ohrabruje činjenica da će se čak 18 projekata sprovoditi u partnerstvu lokalnih samouprava, javnih institucija i civilnog društva, te da će oni koordinisano raditi na pružanju adekvatnih socijalnih usluga deci, starijima, osobama sa invaliditetom i drugim osetljivim grupama na lokalnom nivou”, rekla je Joksimović.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Emanuele Žiofre poručio je da se EU zalaže za unapređenje socijalne uključenosti i ostvarivanje jednakih prava, uključujući i dostupnost socijalnih usluga svim građanima.

“Podržavajući ovakve projekte mi ohrabrujemo lokalna partnerstva koja će unaprediti kvalitet i opseg socijalnih usluga za osetljive grupe i to prvenstveno usluga socijalne zaštite, kao i obrazovanje i zdravstvenu zaštitu”, rekao je Žiofre.

Projekti su odobreni u okviru javnog poziva za unapređenje socijalnih usluga koji je bio otvoren od 14. januara do 7. marta, a čije sprovođenje je podržalo i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Od 90 pristiglih predloga projekata 20 najboljih dobiće podršku od 10.000 do 30.000 evra za aktivnosti koje će se fokusirati na poboljšanje usluga usmerenih na decu i mlade.

To uključuje usluge poput ličnog pratioca deteta, neurofidbek terapiju, dnevne boravke za decu sa invaliditetom i problemima u ponašanju, dnevni boravak za decu koja žive i rade na ulici, ali i usluge pomoći u kući odraslima i starijima, ličnu asistenciju za osobe sa invaliditetom i druge usluge.

Takođe, pored poboljšanja spremnosti i otpornosti prvenstveno javnih institucija, ali i drugih pružalaca socijalnih usluga za moguće buduće vanredne situacije i periode kriza, odobreni projekti treba da doprinesu i smanjenju negativnih uticaja kovida na kvalitet života ranjivih grupa.

Aktivnosti EU PRO Plus programa koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, EU podržava sa 40 miliona evra., navodi se u saopštenju.

Program, čiju realizaciju vodi Ministarstvo za evropske integracije, ima za cilj da doprinese poboljšanom upravljanju teritorijalnim razvojem, ekonomskom rastu i unapređenju socijalne infrastrukture i kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave, u dva regiona: Regionu Šumadije i Zapadne Srbije i Regionu Južne i Istočne Srbije.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: