Unapređenje saradnje AP Vojvodine i nemačke pokrajine Hesen (VIDEO)

VOJVODINA – Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i ministarka za savezne i evropske poslove nemačke pokrajine Hesen Lucija Putrih saglasili su se danas nakon sastanka u Pokrajinskoj vladi da je privredna saradnja na uzlaznoj putanji, te da postoje potencijali da se proširi i u mnogim drugim oblastima od zajedničkog interesa.

Predsednik Mirović izjavio je da je treći susret sa ministarkom Putrih veoma značajan i da predstavlja još jedan korak ka unapređenju odnosa dveju pokrajina.

„Jedna od najkonkretnijih oblasti za saradnju jeste zaštita životne sredine, investiranje u fabrike za proizvodnju pijaće vode, prečistače otpadnih voda i druga postrojenja koja se tiču zaštite životne sredine, što je jedno od najvažnijih pitanja za nas u Vojvodini”, naglasio je predsednik Mirović i dodao da je važna podrška naših evropskih partnera.

Foto: vojvodina.gov.rs

Mirović je podsetio na to da je 2019. godine u Hesenu potpisana izjava o saradnji sa AP Vojvodinom, s namerom da se ona zaista i konkretizuje.

„Obim privredne saradnje između dveju pokrajina raste i postoje dobri uslovi da se saradnja proširi i na druge oblasti. Vojvodina je, prema statistici, ključno mesto kada je reč o nemačkim investicijama. Osim zaštite životne sredine, od izuzetne je važnosti i saradnja u oblasti obrazovanja i kulture”, izjavio je Mirović.

Predsednik je istakao da se Srbija bori i da će se izboriti kada je reč o njenom evropskom statusu, jer je to za nas centralno i spoljnopolitičko, ali i životno pitanje, dodajući da se u brojnim oblastima vidi koliko je važna solidarnost i podrška evropskih zemalja kada je reč o konkretnim razvojnim projektima, koja imaju veliki značaj za sve građane u Srbiji.

„Sa Pokrajinskom vladom imamo dobru osnovu za saradnju punu poverenja. Želimo da damo doprinos konkretnim projektima i ojačamo saradnju u okviru regionalnog partnerstva sa fokusom na pitanjima iz oblasti zaštite životne sredine”, izjavila je ministarka Putrih.

Foto: vojvodina.gov.rs

Pokrajina Hesen jedna je od šesnaest nemačkih federalnih pokrajina sa više od šest miliona stanovnika. Hesen je najbogatija nemačka pokrajina posmatrano po BDP-u po glavi stanovnika, i 38. ekonomija sveta, po ukupnom BDP-u.

Sastanku su prisustvovali i pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić i pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Nemanja Erceg.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: