BEČEJ – Mladi poljoprivrednik Dino Subotički iz Bačkog Petrovog Sela, na području južne Bačke kod Bečeja, ove jeseni prvi put će brati organski šipurak ili šipak sa malo više od 16 hektara.
Med i brašno od šipka
– Šipak je višegodišnja biljka i za nju sam se opredelio iz više razloga.Voli sve vrste zemljišta i podnosi sve klimatske uslove, pa ga ne treba ni navodnjavati, što u vreme klimatskih promena predstavlja prednost u gajenju. Osim toga, od šipurka se može sve napraviti, ne samo džemovi i čajevi, već i brašno i med i upravo tu proizvodnju planiram u narednom periodu da pokrenem. Tih namirnica nema baš na našem tržištu, a izuzetno su lekoviti i cenjeni na ino tržištima – kaže Dino Subotički.
Višegodišnji proizvođač organskog šipurka diplomirani inženjer Karolj Fekete, koji ima i najveću plantažu organskog šipka, kaže da po njegovim sazmanjima pod organskim šipurkom imamo oko 150 hektara, ali da na tim površinama još nije dostigao pun rod. Na plantažama običnog šipurka ima između 1. 200 do 1.300 hektara, ali nema velikih površina već je proizvodnja usitnjena.
– Samo organski šipurak ima sigurnog kupca i solidnu cenu. Godišnje se izveze oko 400 tona, mahom za Nemačku i Austriju, a običan šipak ima tržište ovde, u bivšim jugoslavenskim republikama i među ne tako zahtevnim prerađivačima u inostranstvu – istakao je Fekete.
Pročitajte još: