logo transparend vojvodina uzivo

Ukupno 78 odsto žena vozača agresiju na putevima smatra ozbiljnim problemom

Današnji dan, 24. jun obeležava se kao Međunarodni dan žena vozača, te je tim povodom, žiri za izbor Svetskog automobila godine sačinjen od 77 automobilskih novinarki iz 53 zemlje sveta (WWCOTY), ukazao je na jedan od najvećih problema današnjice kada govorimo o vožnji.

Prema nedavnom istraživanju sprovedenom uz pomoć Women’s Worldwide Car Of The Year žirija (WWCOTY), ukupno 78 odsto žena vozača agresiju na putevima smatra ozbiljnim problemom, navodi se u saopštenju.

U ispitivanju je učestvovalo oko 1.500 žena vozača iz 20 zemalja sveta, među kojima je i Srbija (Australija, Austrija, Belgija, Kolumbija, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Nemačka, Indija, Italija, Novi Zeland, Pakistan, Poljska, Srbija, Španija, Švajcarska, UK i SAD).

Istraživanje koje je pokrenula članica WWCOTY žirija iz Češke, Sabina Kvašova, urednica časopisa i web portala “Zena v aute.cz“, pokazalo je da 78 odsto žena vozača agresiju na putu smatra ozbiljnim problemom, a 69 procenata njih smatra da je agresivno ponašanje na putevima u porastu.

„Putem upitnika analizirali smo kako se žene vozači osećaju, čega se boje, kako se ponašaju za volanom i na putevima“, kaže Kvašova.

Prema studiji, postoje tri glavne teme oko kojih su žene vozači zabrinute: agresivni vozači (22 odsto), saobraćajne nezgode (20 procenata) i vožnja pri smanjenoj vidljivosti (20 odsto). Zatim slede proklizavanje vozila (13 odsto) i sudar sa životinjama (devet odsto). Sa druge strane, 16 odsto žena vozača ne plaši se ničega.

Na pitanje koje mere treba preduzeti protiv agresivnih vozača, žene vozači širom sveta uglavnom predlažu strože kazne (45 odsto), program specijalizovane psihološke terapije (27 procenata), detaljniju obuku budućih vozača (20 odsto) i preventivne kampanje (osam odsto).

Pročitajte još:

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.