Ukoliko razmišljate o razvodu, odgovorite na ovih sedam pitanja i znaćete šta vam je činiti

Odluka koja menja sve.

Kada ste dugo bili nesrećni u braku, prirodno je da se zapitate: da li da se razvedem?

Možda maštate da bi napuštanje vaše veze rešilo sve vaše probleme.

Problem je što razvod ne dolazi sa garancijom sreće.

Dakle, ako se pitate: „Da li da se razvedem?“, razmotrite ovih sedam saveta koji će vam pomoći da odlučite šta je ispravno za vas i vašu vezu.

Foto: Envato

1. Potražite obrasce – ne samo probleme

Ako je vaš supružnik sinoć bio pijan na zabavi i osramotio vas pred svima, svakako morate o tome razgovarati.

Ali ako je ovo deseti put da je vaš supružnik ozbiljno preterao u poslednja tri meseca i nije voljan da se promeni, velike su šanse da se bavite mnogo većim problemom.

Ako vaš supružnik ne vidi svoje obrasce ponašanja kao problem, vreme je da krenete dalje.

2. Uverite se da ste oboje spremni da radite na braku

Vaš brak se neće magično poboljšati. Ako niste voljni da radite na svom braku, neće biti bolje. Ako vaš supružnik ne vidi problem ili nije voljan da radi na vašem braku, onda je malo verovatno da će se stvari promeniti.

Ako ste oboje spremni da uložite vreme i trud koji su potrebni da biste izgradili brak koji funkcioniše, vredi se potruditi. Ali ako vaš supružnik odbija da prizna probleme i svejedno nastavi da se ponaša problematično, razvod bi mogao biti vaša najbolja opcija.

3. Identifikujte svoje prekršioce dogovora

Neke razlike u vrednostima jednostavno se ne mogu pomiriti.

Na primer, ako očajnički želite decu, ali vaš supružnik je apsolutno nepokolebljiv protiv toga da ih ikada imate, to je kršenje dogovora.

Iako ćete možda moći da ubedite svog supružnika da promeni mišljenje ako obećate da ćete se sami brinuti o detetu 100 odsto vremena, suština je: na kraju, jedno od vas mora da popusti.

Ako se izvor vašeg sukoba sa supružnikom vrti oko prekršioca dogovora, šanse da to rešite su prilično male jer bi se moglo pojaviti ogorčenje (ako već nije). Razvod će vam pomoći da nastavite dalje i da se fokusirate na svoje ciljeve na zdraviji način.

Foto: Envato

4. Dajte sebi vremena

Niko ne želi da bude zaglavljen u nesrećnom braku, ali ni razvod nije piknik!

Možda razmišljate o tome da ostanete i pokušate da to rešite ili bar čekate dok ne budete sigurni da je razvod pravi izbor.

Međutim, ako je vaš supružnik upravo prešao granicu koju nikada ne možete prevideti, poput fizičkog zlostavljanja, nemojte se zadržavati. Vredi odvojiti vreme da sredite svoja osećanja i razmotrite sve svoje mogućnosti pre nego što zatražite razvod, ali ako ste u opasnosti, idite.

5. Slušajte svoje srce

Čudno je da većina ljudi koji se razvode još uvek na nekom nivou gaji osećanja prema svom supružniku. Iako možda više nisu „zaljubljeni“, možda imaju „osećanja ljubavi“ prema svom supružniku.

Dakle, ono što tražite ovde nije ljubav – to je gađenje.

Ako toliko ne volite svog supružnika da ne možete ni da izdržite da slušate kako on/ona diše, na putu ste ka razvodu, pa donesite odluku zarad sopstvene sreće.

6. Pogledajte svoje finansije

Razvod je emotivan, ali čiste emocije nikada ne bi trebalo da budu glavna pokretačka snaga vaše odluke. Možda zvuči hladno, ali morate dobro, dugo i realno da pogledate svoje finansije pre nego što odlučite da se razvedete.

Dakle, ili se razvodite sporazumno ili pripremite kartice.

Ako nemate dovoljno novca za proces razvoda ili ne možete da preživite bez prihoda vašeg supružnika, prvo morate da uradite solidno finansijsko planiranje i odlučite da li želite da se razvedete kasnije.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: