Udruženje Slovenaca „Logarska dolina“ iz Pančeva obeležilo deceniju postojanja

PANČEVO – Udruženje Slovenaca „Logarska dolina“ iz Pančeva obeležilo je prvu deceniju postojanja i uspešnog rada.

Svečanost je održana u Narodnom muzeju u Pančevu 5. decembra u prisustvu brojnih članova, ali i gostiju iz ostalih udruženja Slovenaca iz Srbije, predstavnika Ambasade Slovenije u Srbiji, Nacionalnog saveta Nacionalne manjine Slovenaca u Srbiji i Grada Pančeva.

Prisutni su imali priliku da pogledaju i neke od turističkih filmova koji prikazuju lepote Slovenije, govorilo se o dosadašnjim postignućima udruženja, aktivnostima u narednom periodu, a sve to praćeno je i prigodnim kulturno-umetničkim programom.

 

Sa svečanosti obeležavanja 10 godina Udruženja Slovenaca “Logarska dolina” u Pančevu (Izvor: Vojvodina Uživo)

 

Grupa Pančevaca koji imaju slovenačko poreklo na inicijativu Josipa Vebera početkom septembra 2012. godine osnovalo je slovenačko udruženje koje okuplja građane slovenačke nacionalnosti s teritorije grada Pančeva, Južnog Banata i okoline. Udruženje je registrovano početkom 2013. godine.

Ova regija broji oko 200 hiljada stanovnika, registrovano je 27 nacija i nacionalnosti od kojih jedan broj čine građani koji se izjašnjavaju kao Slovenci ili imaju slovenačko poreklo. U Južnom Banatu ih ima nešto više od 500, ali se pretpostavlja da je taj broj i veći. Najveći broje je u Pančevu i Vršcu, kao i opštinama Bela Crkva, Kovin i Plandište, dok ih je u Alibunaru, Opovu i Kovačici značajno manje.

Udruženje „Logarska dolina“ ukupno sa podružnicama ima više od 300 članova i prijatelja, i jedno je od najbrojnijih i najaktivnijih udruženja Slovenaca u Srbiji od njih 17 koliko ih je registrovano.

Josip Veber, predsednik Udruženja kaže da je cilj negovanje slovenačke kulture, istorije, tradicije i običaja što se ogleda kroz sve mnogobrojnija okupljanja članova, praćeno kulturnim manifestacijama i saradnjom sa društvima Slovenaca u Srbiji i ostalim zemljama u regionu.

„Udruženje Slovenaca „Logarska dolina“ je jedno od najmlađih udruženja u Srbiji kojih ima 17, ali prema rečima nadležnih institucija u Beogradu, kao i nadležnih institucija iz Ljubljane, jedno je od najaktivnijih kako po broju tako i po inovativnosti različitih programa i manifestacija. Za nešto više od deset godina postojanja organizovan je čitav niz kulturnih manifestacija, koncerata, izložbi i bratimljenja sa školama u Sloveniji. Zahvaljujući aktivnostima udruženja đaci pančevačkih osnovnih škola „Đura Jakšić“ i „Miroslav Mika Antić“ već razmenjuju učenike i nastavnike sa osnovnim školama „Ljudski vrt“ i „Mladika“ iz Ptuja, što se takođe odnosi i na kadete rukometnih klubova Dinamo i Ptuj. Saradnja sa Slovencima je nastavljena i sa učenicima i nastavnicima osnovne škole „Olga Petrov“ iz Banatskog Brestovca i „Đura Jakšić“ iz Kovina, kao i sa Ekonomsko-trgovinskom školom „Paja Marganović“ i Poljoprivrednom školom „Josif Pančić“ koje su prethodnih godina bile uspešan domaćin đacima i profesorima iz Slovenije, na gastronomskom događaju „Naši slovenački specijaliteti“, nabraja samo neke od aktivnosti udruženja Josip Veber.

Za narednu godinu planirane su brojne aktivnosti i programi. Zahvaljujući odlično organizovanoj centralnoj proslavi slovenačkog kulturnog praznika „Prešernov dan“ koji je organizovan u Pančevu pre nekoliko godina, pančevačko udruženje će imati čast da obeležavanje ovog praznika organizuje i u Kovinu. Uslediće programi obeležavanja Božića i Uskrsa, promocije nekoliko slovenačkih gradova, učešće na manifestaciji „Noć muzeja“, „Dani knjige“, „Dani slovenačkog filma“, „Glazarjevi dani“, obeležavanje Dana državnosti Slovenije, gastronomski događaj „Naši slovenački specijaliteti“, Međunarodni dan pčela, Konzularni dani.

„Sve ove aktivnosti organizuju se uz podršku pančevačkih javnih i kulturnih institucija sa kojima se saradnja besprekorna, a očekujemo da će tako biti i u budućnosti“, poručuju iz Udruženja Slovenaca „Logarska dolina“.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: