Udruženja porodica nestalih: Niko nije odgovarao za zločin

BEOGRAD – Srpska udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije saopštila su da ni danas, 18 godina od pogroma nad Srbima na Kosovu i Metohiji, niko od organizatora i podstrekača tog zločina nije priveden pravdi.

Udruženja ukazuju i na odgovornost UNMIK-a i KFOR-a

– Ni nakon 18 godina, za navedene masovne i organizovane zločine Albanaca, niko od organizatora i podstrekača zločina nije priveden pravdi, a proteranim Srbima nije omogućen povratak, niti naknada za uništenu imovinu, navodi se u saopštenju.

Podseća se da se pre 18 godina, za vreme punog izvršnog mandata međunarodne vojne i civilne misije Ujedinjenih nacija na KiM (KFOR-a i UNMIK-a), u tri dana dogodilo masovno i organizovano nasilja nad Srbima širom KiM u kojem je, dodaje se, učestvovalo više desetina hiljada Albanaca.

Navodi se da su ubijeni Borivoje Spasojević, Jana Tučev, Nenad Vesić, Dobrivoje i Borko Stolić, Slobodan Perić, Zlatibor Trajković i Dragan Nedeljković.

Dodaje se da je više od 900 Srba pretučeno i povređeno, srušeno i zapaljeno 35 crkava i manastira i više od 900 kuća i stanova, a proterano više od 4.000 Srba.

– Gajeći sećanje na žrtve i tragične posledice Martovskog pogroma, Srpska koordinacija i članovi porodica žrtava još jednom ukazuju na odgovornost UNMIK-a i KFOR-a zbog nevršenja mandata određenog Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244, kao i na njihovu odgovornost zbog nekažnjavanja ubistava i progona Srba, uništavanja srpske kulturne baštine i imovine Srba na KiM, navedeno je u saopštenju.

Peuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: