logo transparend vojvodina uzivo

Učenici Svetine gimnazije postigli zavidne rezultate na PISA testiranju

NOVI SAD – Prethodnih dana Gimnaziji „Svetozar Marković“ u Novom Sadu dostavljen je dokument – Školski izveštaj sa rezultatima PISA testiranja za 2022. godinu, kreiran od strane Ministarstva prosvete, Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja i OECD-a, sa rezultatima za našu školu. Budući da su rezultati izuzetni, a naročito u odnosu na državni prosek, želimo da Vas o tome izvestimo.

PISA testiranje (PISA – Programme for International Student Assessment – program međunarodne evaluacije obrazovnih postignuća učenika) održano je 2022. godine u 80 država sveta, iz Srbije je učestvovalo 180 škola, a među njima i naša. Istraživačke oblasti ovog testiranja su bile matematička, čitalačka i naučna pismenost, koje se odnose na primenjivost teorijskih zananja u realnim životnim situacijama u savremenom svetu.

Učenici Gimnazije „Svetozar Marković“ postigli su rezultate koji su u svetskom vrhu: 516 bodova u domenu čitalačke pismenosti, što je odmah iza proseka nacionalnih postignuća učenika Singapura koji su prvi na svetskoj listi sa 543 boda (njihovi bodovi tiču se sveukupnih postignuća testiranih učenika svih srednjih škola u Singapuru). Naučna pismenost naših učenika je 545 bodova, što je neposredno iza proseka učenika Singapura (561 bod) i Japana (546 bodova), dok je matematička pismenost sa osvojenih 528 bodova, takođe, prestižan rezultat i nalazi se neposredno iza proseka postignuća učenika Japana, koji su peti na svetskoj listi sa osvojenih 536 bodova.

Na nivou Republike Srbije, postignuti su sledeći rezultati: matematička pismenost: 440 bodova, čitalačka pismenost 440 bodova i naučna pismenost 447 bodova.

Ova visoka postignuća naših učenika na PISA testiranju u saglasnosti su sa najvišom ocenom koju je u martu 2024. godine dobila Gimnazija tokom eksterne evaluacije Ministrastva prosvete. Ocenom se vrednuje šest oblasti kvaliteta rada, među kojima su i sveukupna postignuća učenika.

Molimo Vas da o ovim prestižnim rezultatima za našu Gimnaziju i našu državu izvestite javnost.

Ovom prilikom čestitamo svim učenicima koji su učestvovali u testiranju, profesorima Gimnazije, kao i nastavnicima osnovnih škola i porodicama koje su takođe dale značajan doprinos u postizanju ovih izuzetnih rezultata.

Pročitajte još:

 

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.