Ubica tigrova težak tonu i po i visok skoro 2,5 metara: Upoznajte gaura (VIDEO)

Gauri gotovo da se ne boje tigrova. 

Malo je divljih bikova koji se po snazi i veličini mogu porediti sa predivnim gaurom. Gaur slovi za jednog od najvećih bikova na svetu, a toliko je snažan da može čak da ubije i tigra.

Gaura nazivaju i indijskim bizonom, a od ostalih bikova se razlikuje po izuzetno izraženim mišićima i impresivnom izgledu. Ovi lepotani guste crne dlake mogu da budu visoki i do 2,5 metara, a teže oko 1.500 kilograma. Rogovi su im u obliku polumeseca i mogu biti dugi i do 120 centimetara. Specifični su i po tome što na nogama imaju “bele čarapice”.

Iako gaura ima u Indiji, Indokini, Nepalu, Burmi, Vijetnamu, Kini, Tajlandu, Laosu i Kambodži…. njihov broj je mali. Vode se kao ugrožena vrsta i uglavnom ih možete videti samo u nacionalnim parkovima i rezervatima. Uzrok tome jeste izlovljavanje, ali i različite vrste bolesti koje su kosile populaciju.

 

Uglavnom naseljava šumovita područja, preferirajući planinske šume do 1800 m nadmorske visine.

Međutim, izbegava guste šume i drži se na osvetljenim područjima u blizini proplanaka. Stručnjaci tvrde da izbegava obrađenu zemlju, a moguće je videti ga i u bambusovoj džungli, ali i na travnatim ravnicama sa žbunjem.

Omiljena hrana su mu sveža trava, sitni plodovi grmlja i mladi izdanci bambusa, a uglavnom se hrani pre izlaska sunca. Tokom dana voli da se kupa, podne provodi dremajući, a noću uglavnom spava, osim ako se ne nalazi u blizini gusto naseljenog područja.

Kada su mladi vole da su u krdu i uglavnom se kreću u malim grupama, dok odrasle jedinke vole da se odvoje od krda i osame.

Zanimljivo je i kako brane krda. Naime, u krdu gaura se poštuje određeni red. Telad se obično drži zajedno, stado u većini slučajeva vodi stara krava. Stari bikovi, kako su zapažanja pokazala, ne učestvuju u odbrani, pa čak ni ne reaguju na signal za uzbunu, koji zvuči kao resko frktanje.

 

Foto: Pritnscreen/Youtube/BEASTERS

Kada ostali članovi krda čuju takve zvuke, oni se primire, podignu glave, a kada utvrde izvor uzbune, najbliža životinja ispušta tutnjavo mukanje, prema kojem stado preuzima borbeni red.

Metod napada gaura je takođe veoma zanimljiv. Za razliku od drugih bikova, on ne napada čelom, već bočno, spušta glavu nisko i kao da čučne, udarajući jednim rogom u stranu. Zbog toga nije retkost videti da je kod starijih gaura jedan deo roga oštećen.

Gotovo da se ne boje tigrova. Ove opasne zveri povremeno napadaju mlade gaure, ali događalo se često da gauri izađu iz tek bitke kao pobednici.

Kada se suoče sa tigrom, odrasli članovi krda gaura često formiraju krug oko ranjivih mladih i teladi, štiteći ih od velike mačke. Pošto se tigrovi oslanjaju na napade iz zasede kada uzimaju plen veliki kao gaur, oni će skoro uvek odustati od lova ako ih otkriju i sretnu na ovaj način.

Inače, zbog svoje veličine i moći, gauri imaju veoma malo neprijatelja – najveći njihov neprijatelj je čovek. Leopardi, čopori i veliki krokodili povremeno napadaju nečuvanu telad ili nezdrave životinje. Navodno su do sada samo tigrovi ili ogromni krokodili uspeli da im doskoče. Srećom, stanište i rasprostranjenost gaura i morskog krokodila retko se preklapaju u poslednje vreme. Da bi savladao gaura, krokodil bi verovatno morao da bude zreo odrasli mužjak dugačak više od tri metra i težak više od 300 kilograma.

 

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: