U zrenjaninskoj bolnici realizovana dvodnevna akcija skrininga abdominalne aorte

ZRENJANIN – Proteklog vikenda u dvorištu Opšte bolnice „Đorđe Joanović“ bio je postavljen Mobilni autobus u kome je realizovana akcija skrininga abdominalne aorte u organizaciji Klinike za vaskularnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije u saradnji sa Udruženjem kardiovaskularnih hirurga Srbije, uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije, a preglede je vršila dr Sonja Kunkin.

Iz zrenjaninske bolnice ovim povodom kažu da je odziv bio odličan i ističu da je u subotu do 13 časova pregledano čak  88 građana, pri čemu su otkrivene tri aneurizme, od toga jedna već ima indikacije za operativno lečenje.

Pomoćnik direktora Bolnice, specijalista opšte hirurgije, dr Vanja Kunkin je istakao važnost ovog skrininga, budući da ovo oboljenje može značiti život ili smrt.

„Iz pilot projekta u kojem je učestvovala naša ustanova videli smo da postoji opravdanje za organizacijom velikog skrininga. Kriterijumi u pilot projektu su bili značajno uži i podrazumevali su osobe iznad 65 godina starosti, pušače, a sada je jedini kriterijum starost iznad 50 godina, tako da iza ovoga očekujemo da vidimo kakva je učestalost oboljenjau našoj državi i da li je potrebno uvoditi standardni i redovan skrining ovog oboljenja i da vidimo gde se nalazimo u odnosu na ostale regione sveta“, rekao je dr Vanja Kunkin.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.