U Vršcu održana završna konferencija projekta “Zdravo starenje i demencija – bolji život”

VRŠAC – Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti „Dr Slavoljub Bakalović“ Vršac, kao vodeći partner na projektu, na samom kraju implementacije projekta „Zdravo starenje i demencija – bolji život“, organizovala je promotivnu konferenciju na kojoj su predstavljeni rezultati projekta.

Na konferenciji su govorili direktor SBPB “Dr Slavoljub Bakalović” prim. dr Tatjana Voskresenski, ispred vodećeg partnera, a putem video veze iz Rešice Silviu Tinca i dr Violeta Morosoi, ispred drugog partnera, Okružne bolnice za urgentnu medicinu iz Rešice.

“Naša zdravstvena ustanova, zajedno sa partnerima iz Rešice, ovaj projekat implementira putem INTERREG-IPA programa prekogranične saradnje Rumunija-Srbija, od maja 2019. godine. Posle 30 meseci implementacije, projekat se uspešno privodi kraju, uz značajne i trajne rezultate, kao što je izgradnja novog objekta od 1.000 kvadratnih metara – Centra za demenciju u okviru kruga vršačke Bolnice, kapaciteta 30 postelja, izgrađenim u skladu sa svim važećim propisima Republike Srbije i Evropske unije. Tokom projekta, organizovana je kampanja širenja svesti o demencijama, kao i o negativnim posledicama stigmatizacije lica koja boluju od demencija, upriličeni su stručni skupovi i obuke za stručnjake s obe strane granice, a u bolnici u Rešici je nabavljena medicinska oprema. Takođe, napisan je i pušten u rad specijalizovani softver koji omogućava stručnjacima s obe strane granice da razmenjuju mišljenja i uopšteno pružaju kvalitetniju zdravstvenu negu licima koja boluju od demencija”, rekla je prim.dr Tatjana Voskresenski direktorka SBPB “Dr Slavoljub Bakalović”.

Ukupna vrednost projekta bila je 1.175.580 eura za oba partnera na projektu, od čega Evropska unija finansira 85 odsto, dok korisnici sami obezbeđuju preostalih 15 odsto. Pokrajinski sekretarijat za finansije Autonomne pokrajine Vojvodine obezbedio je vršačkoj Specijalnoj bolnici deo sredstava potrebnih za sufinansiranje projekta.

Pročitajte još:

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.