U Vršcu održan Internacionalni atletski miting “Atinske Igre 2021.”

VRŠAC – Atletski klub Atina iz Vršca, po osmi put, uspešno je organizovao tradicionalni atletski miting pod nazivom “Atinske igre 2021”.

I ovaj atletski miting imao je internacionalni karakter, jer se pozivu organizatora odazvao Atletski klub CS Timišoara iz Rumunije, uprkos lošoj epidemijskog situaciji u toj zemlji.

Takmičenje su svečano otvorili pomoćnik ministra za omladinu i sport Darko Udovičić i član Gradskog veća Marko Rašić, koji su istakli podršku institucija atletskom sportu u Vršcu.

Nastupili su klubovi VAK 1926 iz Vršca, AK Srem, AK Tamiš Pančevo, AK Jasenica Smederevska Palanka, CS Timišoara iz Temišvara i domaćin AK Atina.

Po drugi put obezbeđeno je elektronsko merenje vremena, po uzoru na sve relevantne mitinge širom Evrope i sveta. Uprkos nešto jačem vetru od dozvoljenog, postignuti su odlični sportski rezultati. Nešto lošije vreme i nezavidna epidemiološka situacija dovele su do nešto manjeg odziva. Ali, najvažnije je da je, uprkos svemu, nastupilo ukupno 78 takmičara iz zemlje i inostranstva.

Miting je zamišljen prevashodno za mlađe kategorije, odnosno atletske škole, mlađe i starije pionire, a nisu izostale ni trke predškolaca.

Iako rezultati nisu bili u planu, odlično vreme u trci starijih pionira, postigao je Marko Mladenovski (2007. godište). Mladenovski je ostvario pobedu u glavnoj trci dana, na 100 metara, rezultatom 12.34s, što spada u jedan od najboljih rezultata u Srbiji u njegovom godištu.

Ono što je još važnije je da Vršac polako, ali sigurno, pristaje na atletsku mapu Srbije, kao i podatak da će se uskoro kompletirati sva atletska borilišta na Gradskom stadionu, te će to, ubuduće, biti poprište više internacionalnih mitinga.

Kako saznajemo, u planu je miting koji će okupiti i srpsku dijasporu iz regiona. Osim takmičara iz Srbije, učestvovaće i deca iz Hrvatske, Republike Srpske, Crne Gore, Makedonije, Rumunije, Mađarske, kao i sa Kosova i Metohije.

“Veliku zahvalnost dugujem gradskim strukturama, Srpskom atletskom Savezu, a posebno Ministarstvu omladine i sporta, koji je svojim prisustvom dao značajnu smernicu i impuls u razvoju vršačke atletike. Atletika, kao kraljica sportova, to i zaslužuje. Nije slučajno što se nalazi u prvoj grupi sportova, po kategorizaciji Sportskog Saveza Srbije. Rezultati Ivane Španović, Asmira Kolašinca, Armina Sinančevića i mnogih drugih to potvrđuju. Siguran sam da, uz adekvatnu podršku, nije daleko dan kada će neko iz Vršca krenuti njihovim stopama i dosegnuti njihove sportske visine”, rekao je predsednik AK Atina Srđan Jovanović.

Tagovi:

Pročitajte još: