U Vršac stiže magnetna rezonanca, kroz prekogranični projekat vredan 4.498.000 evra

VRŠAC – Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti “Dr Slavoljub Bakalović” Vršac, uz finansijsku pomoć Evropske unije i zahvaljujući prekograničnom projektu, dobiće novi uređaj za magnetnu rezonancu, prvi ovakvog tipa u Južnom Banatu, a projekat će se realizovati u naredne dve godine sa Bolnicom za Urgentnu medicinu iz rumunskog grada Rešica.

Krajem prošle godine, svečano je potpisan Ugovor o subvenciji sa donatorom, odnosno “Interreg-Ipa” programom prekogranične saradnje Rumunija-Srbija, putem kojeg je i navedena ustanova projektnom prijavom aplicirala za sredstva.

U okviru projekta “Rana dijagnoza-Živeti dobro s’ demencijom”, planirana je i kampanja širenja svesti o demenciji putem aktivnosti, kao što su obilasci i preventivni pregledi po naseljenim mestima u regionu, izrade i distribucije edukativnih materijala, a i dalje usavršavanje medicinskog osoblja iz obe ustanove, uz promotivne aktivnosti radi povećanja vidljivosti projekta i informisanja stanovništva.

Podsetimo, ovo je treći prekogranični projekat koji Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti “Dr Slavoljub Bakalović” Vršac realizuje u partnerstvu sa rumunskim zdravstvenim institucijama. Pre tri godine je u krugu bolnice sagrađen i savremeni objekat za trajno zbrinjavanje pacijenata sa Alchajmerovom bolešću.

“Ovaj veliki projekat, od izuzetne važnosti zbog svoje značajne infrastrukturne komponente koja podrazumeva izgradnju posebnog objekta do postojećeg CT i RTG kabineta ustanove, vredi 4.498.000 evra, ukupne bruto površine od 180 kvadratnih metara, predviđenog za ugradnju novog i modernog uređaja za magnetnu rezonancu će, takođe, biti nabavljen iz sredstava projekta. Od ukupne vrednosti projekta, Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti “Dr Slavoljub Bakalović” Vršac, obezbediće 2.400.000 evra. Uz sve pomenuto, za potrebe ustanove biće nabavljeno i novo sanitetsko vozilo, opremljeno u skladu sa svim modernim standardima. Ovakva vrsta investicije kompletiraće dijagnostičke mogućnosti ustanove, uz značajno povećanje kvaliteta pruženih usluga pacijentima bolnice i stanovništvu celog regiona, budući da trenutno ne postoji funkcionalna magnetna rezonanca u okviru javnih ustanova u Gradu i okolnim opštinama”, objasnila je Gradonačelnica Dragana Mitrović.

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.