U Vrbasu otvoren 55. Festival poezije mladih

fpm-otvaranje
VRBAS – U svečanoj sali Gimnazije “Žarko Zrenjanin” prve večeri na programu je bilo predstavljanje dela iz književnog opusa pisca, akademika Gorana Petrovića, zajedno sa kojim su se okupljenim obratili i Mileta Aćimović Ivkov, pesnik, esejista i književni kritičar, i Branislav Zubović, sekretar prepoznatljivog pesničkog susreta u Vrbasu. Uz nastup hora Bački dečaci i benda Gimnazije, Festival poezije mladih otvorila je Tijana Aleksić, zamenica predsednika opštine Vrbas.

“Festival poezije mladih više je od manifestacije. Festival je svetkovina u čast poezije. Svetkovina u čast umetnosti, u čast lepote, u čast dobrobiti za sve ljude. Festival poezije mladih je ogledalo opštine Vrbas, njegov najvažniji brend. On je zapis i putokaz. Verodostojni svedok vremena i dobronamerni glasnik uzvišenosti. Muze su bile naklonjene našoj opštini, kad su je pre 55 godina odabrale za mesto na kom će mladi pesnici zakoračiti na put uspeha. Za 55 godina, koliko nam pripoveda priču o poetskim razgovorima s beskonačnošću, Festival je ugostio veliki broj pesnika i pesnikinja, od kojih su mnogi postali najuticajnija imena u regionu. Festival poezije mladih skreće pažnju srpske, regionalne i evropske javnosti na nova pesnička imena i poeziju uopšte”, rekla je prilikom otvaranja Aleksić. Ona je istakla da je opština Vrbas pouzdan partner Festivala poezije mladih, ali i drugih umetničkih smotri, od Nevenovog festivala dece pesnika, pa sve do Festivala sviranja na tradicionalnim instrumentima. “S ponosom ističemo da ćemo ove godine otvoriti novoizgrađeni Dom kulture u Ravnom Selu i započeti izgradnju pozorišne dvorane, ovde u Kulturnom centru”, rekla je Aleksić.

U narednim danima, do subote kada je na programu finalno veče 55. FPM, ljubitelji poezije imaće mogućnost da prisustvuju promociji knjige “Nijemi govornici” Radinka Krulanovića i zbirke pesama laureata 54. FPM Viktorije Ćosić, zatim upoznaju se sa portretom pesnika Miodraga Mija Raičevića, bude deo pesničke večeri gostiju FPM u kojoj učestvuju Gojko Đogo, Radomir Uljarević, Zdravko Miovčić, Emsura Hamzić, Dragan Hamović i Radoman Kanjevac, i u književno podne upoznaju se sa literarnim stvaralaštvom Obrena Ristića.
Završno veče 55. Festivala poezije mladih je u subotu, u 19.00 časova, a učestvuju: Jana Andrić, Lazar Bukumirović, Dunja Vulić, Amar Ličina, Tanja Maletić, Kristina Mrkić, Tamara Pantović, Ema Čorbadžić, Jelena Šarković, Faruk Šahat i Rade Šupić.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: