NOVI SAD – Jaja i meso prepelice služilo se još u starom Egiptu. Njihova lekovitost, vekovima je poznata u Kini i Japanu. Međutim, već dvanaest godina njihova prisutnost na novosadskom tržištu primetna je zahvaljujući uzgajivaču Igoru Šaroviću iz Veternika.
„Počeli smo biznis iz hobija. Već 12 godina bavimo se ovim poslom. Posedujemo ukupno 250 prepelica a 170 nosilja. Sve više ljudi preferira zdrav način ishrane, bez pesticida. Prepeličja jaja nemaju holesterol, ne mogu da dobiju salmonelu. Prepelice su otporne životinje, a ishrana je slična kao i za koke nosilje – proteinska. Za svoj životni vek snesu do 280 jaja. U proseku ove ptice nose jaja oko godinu ipo dana. Nije velika isplativost u ovom biznisu. Da bi se isplatio ide četiri ženke i jedan mužjak, da bi bila bolja opljodnja trebalo bi sa četiri smanjiti na tri ženke. Na 100 komada prepelica 30 komada bi trebali biti mužjaci, a od preostalih 70 ženkih neka 50 nose jaja svaki dan“, rekao je za NS Uživo Igor Šarović i dodao:
Konzumacija prepeličjih jaja preporučuje se svakodnevno, rekao je Igor i objasnio da prema nutritivnoj vrednosti, vitaminskoj i mineralnoj, pet puta su bogatija u odnosu na kokošija.
„Zarada je primetna ukoliko se prodaju sva jaja. Prepelice ne nose jaja do pet meseci godišnje, u letnjem periodu“, istakao je sagovornik.
Prepeličja jaja pomažu kod anemije, bronhijalne astme, povišenog krvnog pritiska , narušenog imuniteta, smanjenost apetita kod dece.
Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.