logo transparend vojvodina uzivo

U toku radovi na infrastrukturnom opremanju industrijske zone u Šapcu

ŠABAC – U Šapcu su u toku radovi na daljem infrastrukturnom opremanju Severozapadne industrijske zone, koji podrazumevaju izgradnju 335 metara atmosferske kanalizacije i 2.380 metara puteva u četiri ulice u samoj zoni, saopšteno je danas iz Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Radovi se sprovode u okviru programa EU PRO Plus koji se realizuje u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije, a uz finansijsku podršku Evropske unije od gotovo 620.000 evra i grada Šapca koji će uložiti više od 840.000 evra.

Šabačka industrijska zona se prostire na 600 hektara, a ovim radovima će se, kako navode, završiti infrastrukturno opremanje 69 hektara zemljišta za nove investitore.

Gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić ističe da se radi na infrastrukturnom širenju zone vrši kako bi se novim privrednicima obezbedila putna infrastruktura, vodovodna i kanalizaciona mreža, odnosno sve što je potrebno za poslovanje.

„Nama je svakako najvažnije što na taj način doprinosimo otvaranju novih radnih mesta u Šapcu“, rekao je Pajić.

Evropska unija je, kako kaže, već pomogla infrastrukturno opremanje jednog dela zone.

Gradonačelnik je naveo da u zoni posluju brojne inostrane i domaće kompanije, a da se u narednom periodu očekuju dodatne investicije od 300 miliona evra i otvaranje više od 1.500 radnih mesta.

Projekat u Šapcu je jedan od 20 projekta poslovne infrastrukture u regionima Šumadije i zapadne Srbije i Južne i istočne Srbije, koje EU podržava preko EU PRO Plus programa sa više od pet miliona evra.

Projekti imaju za cilj da se poboljšaju konkurentnost na lokalnom nivou kroz unapređenje uslova za poslovanje i privlačenje novih investicija. Radovi podrazumevaju izgradnju ili rekonstrukciju i infrastrukturno opremanje industrijskih zona, turističkih lokacija, kao i izradu tehničke dokumentacije u svrhu razvoja poslovne infrastrukture.

Aktivnosti EU PRO Plus programa, koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, Evropska unija podržava sa 40 miliona evra.

Program, čiju realizaciju vodi Ministarstvo za evropske integracije, ima za cilj da doprinese poboljšanom upravljanju teritorijalnim razvojem, ekonomskom rastu i unapređenju socijalne infrastrukture i kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave, u dva regiona: Regionu Šumadije i zapadne Srbije i Regionu južne i istočne Srbije.

Aktivnosti na terenu sprovodi UNOPS.

Pročitajte još:

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.