U subotičkom ataru počela setva

SUBOTICA – U subotičkom ataru šećerna repa zasejana je na nešto više od 1.200 hektara, a nakon uskršnjih praznika poljoprivrešnici će nastaviti setvene radove.

Dok je kukuruz prošle godine zauzimao svega 25.000 hektara, projekcije su da će ove godine površine biti u skladu sa višegodišnjim prosekom, te da će kukuruz biti zasejan na 32.000, a suncokret na oko 8.000 hektara.

„Očekuje se da će zemljište biti zagrejano na temperaturi kada se može započeti setva i preporuka je da se krene, ne treba odlagati setvu, jer prognoze su da u aprilu ne bi trebalo da bude nekih hladnih talasa i ukoliko takva prognoza bude, znači od naredne nedelje bi već trebalo krenuti polako sa setvom kukuruza i suncokreta“ – kaže direktor Poljoprivredne stručne službe Subotica, Damir Varga.

Kada su ozimi usevi u pitanju, sagovornik napominje da za sada dobro izgledaju.Na uljanoj repici počinje cvetanje, i to desetak dana ranije nego što je uobičajeno. Kod ječma je primetna pojava poleganja, pa će na tim parcelama prinos biti nešto skromniji.Iako su trenutno u dobrom stanju, ozimim usevima je u narednim danima potrebno barem 25 do 30 litara padavina da bi bili obezbeđeni vlagom, zakljujučuje Varga i dodaje da će ukoliko padavine izostanu nastati problem

„U ovom periodu prihrana je uglavnom obavljena, ali neki proizvođači su skloni tome da rade folijarne prihrane,  a savet je da se ništa ne radi u ovom periodu, s obzirom da nema dovoljno padavina. Bilo je svega tridesetak litara padavina u prethodna dva meseca, tako da će rezerve vlage iz površinskog sloja vrlo brzo biti iscrpljene, jer su usevi sada u fazi intenzivne potrošnje vode.“

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.