logo transparend vojvodina uzivo

U Subotici se realizuje projekat „Play and learn in Nature“

„Play and learn in Nature“-pu naša radost
SUBOTICA – Predškolska ustanova „Naša radost“ uključena je u Erasmus+ projekat „Play and learn in the nature“, zajedno sa ustanovama iz Poljske, Slovenije, Hrvatske, Srbije i koordinatorima iz Portugalije.

Cilj programa je da se deca što više podstiču na igru i učenje u prirodi, da razmišljaju o zaštiti biljnih i životinjskih vrsta, o klimatskih promenama i očuvanju prirode. Sve zemlje učesnice Programa se tokom 2 godine međusobno posećuju i vrše razmenu iskustava preko internet platformi. Subotica je domaćin drugog susreta zemalja i fokus je na zaštiti prirode, tradiciji i kulturi grada.

“Dobili smo oznaku kao “škola inovativnosti”, jer su nas kao takvu prepoznali. Svi sadašnji Erazmus projekti i budući nama donose inovativnosti, kao i mi što prenosimo našu inovativnost. Izuzetno sam ponosan što sam na čelu ove ustanove, koja je jedna od najboljih u Srbiji”, rekao je Nebojša Markez, direktor Predškolske ustanove “Naša radost” u Subotici.

U projektu učestvuju vrtići: “Mandarina”, “Veverica”, “Palčica”, a gosti su imali priliku i da se upoznaju sa istorijom i kulturom Subotice. Posebno im je bila zanimljiva radionica Gradskom muzeju Subotica, kao i Prihvatilište za divlje životinje u okviru Zološkog vrta Palić.

“Mi smo već dve godine na eTwinning platformi i razmenjujemo primere dobre prakse i učimo jedno od drugih. U današnje vreme tehnologije primetili smo da su deca sve manje spretna i da male bebe se igraju telefonima. Deca su sve manje napulju i poželjno je da se vratimo onom delu gde se kaže da je za dete igra osnov svega. To znači pre svega boravak u prirodi. Ono čime se mi još bavimo u ovom projektu su ciljevi održivog razvoja i posebno smo fokusarina na razvoj ljubavi prema prirodi i empatije prema svim živim bićima na planeti”, objašnjava. Nataša Vrapčević, vaspitač i koordinator erazmusa projekata u “Našoj radosti”.

Deca su po svojoj prirodi radoznala i podsticajna sredina će za njih biti izazov za ispitivanje raznih ideja. Takva sredina se često nalazi u prirodi. ato o prirodi treba učiti u prirodi jer to će rezultirati  dobrobitima i za prirodu, i za ljude! Upravo to je cilj ovog projekta : učiti o prirodi u prirodi.

Mališani predškolskog uzrasta i vaspitači su posetili Zoološki vrt Palić, gde su dobili stručne informacije o životinjama koje se nalaze u Prihvatilištu za divlje životinje. Čuli su priču o dolasku mrkih medveda Medenog, Stane i Mare, o laviću, o ara papagajima i degu vevericama koje su držane kao kućni ljubimci, a posebnu važnost imali su u poseti samom Prihvatilištu koje je inače nedostupno za posetioce.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.