U Subotici položeni venci na spomenik Kralju Petru Prvom povodom 25. novembra 1918. godine (FOTO)

polaganje venaca - subotica
SUBOTICA – Plato ispred subotičkog Sokolskog doma, na kom su danas položeni venci na spomenik kralju Petru Prvom Karađorđeviću, a nakon toga održan i parastos, bio je danas mesto okupljanja mnogih subotičkih zvaničnika, članova Udruženja ali i velikog broja mladih ljudi koji su želeli da prisustvuju ovom događaju i tako potvrde činjenicu da je u narodu od milošte zvan „čika Pera” i danas jedan od najomiljenijih srpskih vladara ali i vojskovođa.

Gradonačelnik Stevan Bakić, u svom govoru naglasio je da je Grad Subotica podržao inicijativu svih sekcija Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918, njihovih potomaka i poštovalaca,  da se 25. novembar – dan na koji je 1918. godine u Novom Sadu Velika narodna skupštinu Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena iz Banata, Bačke i Baranje donela Odluku o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji – u Subotici obeležava polaganjem venaca na spomenik Kralju Petru Prvom Karađorđeviću.

Podsetimo, spomenik kralju Petru Prvom, kralju Srbije od 1903. do 1918. i prvom vladaru Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca,  svečeno je otkriven 30. novembra 2021. godine, i ovaj datum izuzetno je značajan dan za Suboticu. „U godini u kojoj je obeležen vek od upokojenja kralja Petra Prvog, a povodom Velike narodne Skupštine Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena, istorijskog događaja u kome je značajnu ulogu imalo i mnogo ličnosti iz našeg grada, Subotica je odala počast najvoljenijem srpskom vladaru“, rekao je gradonačelnik Bakić.

Podsetio je da je odluka o podizanju spomenika Kralju Petru Prvom – u okviru koje su bila predviđena i adekvatna spomenička rešenja i za ličnosti koje su značajne za naše sugrađane Mađare, Bunjevce – doneta jednoglasno, na sednici Skupštine grada Subotice održanoj na Spasovdan 2020. godine i da je ta odluka realizovana apsolutnom saglasnošću predstavnika nacionalnih manjina.

„Kralj Petar Prvi,  poznat i po čuvenim rečima „Bez ljubavi narodne, slabi su prestoli zemaljski”, želeo je da bude istinski ustavni kralj Srbije. Za njega su, kako je govorio, „Ustav i sve ustavne garancije za slobodu i prava naroda svetinje koje će vazda najbrižljivije poštovati i čuvati”.  Tokom života je prošao kroz mnoga iskušenja. Bio je pitomac Sen-Sira, ratnik, izgnanik, zatvorenik, izbeglica, ustavni vladar. Bio je i brižan roditelj, a poseban, gotovo očinski odnos imao je prema svojim vojnicima kojima se obraćao rečima „deco moja”, naveo je gradonačelnik Bakić.

Kralj Petar Prvi bio je kralj Srbije i tokom velikih vojnih uspeha, pa je zapamćen i kao kralj Petar Oslobodilac, kazao je Bakić i dodao da je on u sećanju svog naroda ostao upamćen i kao omiljen, hrabar, pošten i pravdoljubiv vladar koji je, uprkos vidno narušenom zdravlju, Albansku golgotu prošao zajedno sa svojom vojskom.

Podvukao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić otkrivanjem spomenika kralju Petru Prvom Karađorđeviću u Novom Sadu, povodom stote godišnjice prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji, vratio onaj značaj koji oslobođenje i ujedinjenje iz 1918. godine imaju za prostor današnje Vojvodine.

„Dosta puta sam sebi postavio pitanje da li smo dostojni naših slavnih predaka? Nemam odgovor čekajući da svi kao jedan počnemo da cenimo i volimo našu Srbiju onako kako je  ona to zaslužila, da svakim danom svojim delima to pokazujemo onako kako to radi naš predsednik Aleksandar Vučić i nikada ne smemo da zaboravimo slogan Srpskog kulturnog kluba  iz 1937. godine  „Srbija je večna dok su joj deca verna“. Neka je večna slava Kralju oslobodiocu i svim našim slavnim precima“, zaključio je gradonačelnik Bakić.

Vence na spomenik kralju Petru I Karađorđeviću položili su u ime grada Subotice gradonačelnik Stevan Bakić načelnik Severnobačkog upravnog okruga Bojan Šoralov i predstavnici Vojske Srbije, delegacija Bunjevačkog nacionalnog saveta,  predsednica dr Suizana Kujundžić Ostojić i  potpredsednik Veljko Vojnić, delegacija Srpskog kulturnog centra, delegacija Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918 i njihovih potomaka i poštovalaca „Kralj Petar prvi“, članovi Besmrtnog puka Subotice, delegacija Zavičajnog udruženja „Dalmacija“, Saveza srpskih udruženja,  pojedinci i građani Subotice.

polaganje venaca-subotica
Foto: Grad Subotica
polaganje venaca-subotica
Foto: Grad Subotica
polaganje venaca-subotica
Foto: Grad Subotica
polaganje venaca-subotica
Foto: Grad Subotica
polaganje venaca-subotica
Foto: Grad Subotica
polaganje venaca-subotica
Foto: Grad Subotica
polaganje venaca-subotica
Foto: Grad Subotica

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: