U Subotici održano jedinstveno takmičenje za decu u programiranju

robotika
SUBOTICA – Više od stotinu dece u četiri uzrasne kategorije takmičilo se u Nacionalnom prvenstvu u programiranju Lego robota koje je održano u subotičkoj Hali sportova. Najbolji su se plasirali za svetsko prvenstvo koje će biti održano na jesen u Nemačkoj.

Da Lego kockice nisu samo igračka, već da mogu imati praktičnu primenu i to u medicini pokazali su učenici četvrtog razreda osnovne škole iz Jagodine, Tamara i Aleksej. Kako priča Tamara, robot daje injekcije i vakcine kada su bolnice pune i nema slobodnog osoblja, a pacijent samo treba da stavi ruku u njega, dok se ostalo odradi automatski uz pomoć senzora.

Ovo je po prvi put da Jagodinci učestvuju u Lego takmičenju, a uz robota za vakcinisanje, drugi mlađi tim predstavio je i mašinu za raščišćavanje terena od zmija, kaže njihov nastavnik, Momčilo Živić. Uz mlađe, tu su i dva tima koja se takmiče u starijoj uzrasnoj kategoriji, a po rečima nastavnika, deca su oduševljena takmičenjem.

Učešće je ove godine prijavila 41 ekipa, što je više od stotinu dece mahom iz Vojvodine, koji su podeljeni u četiri uzrasne kategorije – najmlađi do deset godina starosti, dok su seniori, odnosno najstariji do 19 godina, objašnjava koordinator Lego takmičenja za Srbiju, Žolt Namestovski.

„Tema ove godine je roboti oko nas, znači roboti oko kuće i roboti u zdravstvu. Robotima se uglavnom upravlja putem tableta.“
Svetsko takmičenje u programiranju robota sačinjenih od lego kockica održava se već deset godina, a ovo je treći put da učestvuje i Srbija.

Foto: Vojvodina uživo
Foto: Vojvodina uživo

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: