U Subotici održana javna rasprava o Zakonu o planiranju i izgradnji

javna rasprava-subotica
SUBOTICA – Subotica je bila jedan od šest gradova u kojima je održana javna rasprava o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji, teksta koji bi u skupštinskoj proceduri mogao da se nađe na proleće.

Javna rasprava je deo postupka pripreme Nacrta zakona, a u njoj su učešće uzeli predstavnici državnih organa, privrednih subjekata, udruženja građana, civilni sektor i druga zainteresovana lica. Kako poručuju iz nadležnog Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, ovo je mogućnost za sve da daju predloge i sugestije.

„Zakon o planiranju i izgradnji je donet i stupio na pravnu snagu 11.septembra 2009.godine, od tada smo imali čak deset izmena i dopuna ovog Zakona, ovo je jedanaesta izmena, ali prosto život ide neminovno brzo i vreme je bilo da se određena rešenja, za koja se u praksi pokazalo da nisu dala očekivane rezultate izmene, sve sa jednim ciljem – da svi učesnici u postupcima izgradnje imaju brže,efikasnije i transparentnije postupke za ostvarivanje prava na izgradnju“ – poručila je Aleksandra Damnjanović, državna sekretarka u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Izmene zakona karakteriše tzv. „Zelena agenda“,  koja bi trebalo da unapredi kvalitet života građana, a novi Zakon se podrobnije bavi i oblašću prostornog planiranja i urbanizma, te uvodi „eProstor“.

„Šta je cilj uvođenja „e Prostora“? To je negde analogna primena onih odredbi za koje smo već svi navikli kako funkcionišu u objedinjenoj proceduri, sa krajnjim ciljem da planska dokumentacija koju uglavnom donose jedinice lokalnih samouprava budu efikasniji i brži, jer ne možete izdati dozvolu za izgradnju, ne možete izdati građevinsku dozvolu ako nemate planski osnov“.

Javna rasprava traje do 20.februara, a Nacrt zakona će biti objavljen na stranici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i na portalu „eKonsultacije“. Pored Subotice rasprava je održana i u Novom Sadu i Nišu, a slede Zaječar, Kragujevac i Beograd.

 

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.