logo transparend vojvodina uzivo

U Srbiji ove godine urađeno 25 transplantacija matičnih ćelija

BEOGRAD – U Srbiji je od početka ove godine urađeno 25 transplantacija matičnih ćelija hematopoeze od nesrodnih davalaca, međutim, u najvećem broju slučajeva matične ćelije su dobijene od davalaca iz svetskog registra.

Kako bi se podigla svest o značaju transplantacije matičnih ćelija hematopoeze i povećao broj davalaca u Srbiji, u toku je nacionalnu kampanja pod nazivom „Osloni se na mene“ u okviru Instituta za transfuziju krvi Srbije, koju je pokrenuo Registar davalaca matičnih ćelija hematopoeze Srbje.

Prošle godine je u našoj zemlji obavljeno 28 transplantacija, a prema poslednjim podacima Registra davalaca matičnih ćelija hematopoeze Srbije, u Registru je upisano nešto više od 12.000 potencijalnih davalaca.

Ipak, da bi se za što veći broj naših bolesnika, pronašao odgovarajući davalac iz nacionalnog registra, potrebno je oko 100.000 prijavljenih davalaca, saopštili danas iz Registra davalaca matičnih ćelija hematopoeze Srbje povodom Svetskog dana davalaca matičnih ćelija.

Transplantacija matičnih ćelija hematopoeze je ponekada jedina šansa bolesnicima za izlečenje, kada su u pitanju bolesti kao što je akutna leukemija, aplastična anemija,neke urođene imuno deficijencije, urođeni poremećaji metabolizma.

Sa porastom broja davalaca u Registru, raste i mogućnost pronalaska odgovarajućeg davaoca za veći broj naših bolesnika.

Doktorka Glorija Blagojević, ispred Registra davalaca matičnih ćelija hematopoeze Srbije navela je da je od početka godine upisano više od 2.000 novih davalaca, što je, dodaje, do skoro bio neki četvorogodišnji prosek prijavljenih.

„Uspeh se ne meri brojkama, osim kad te brojke znače šansu za život. Inače, matične ćelije hematopoeze se mogu prikupiti na dva načina, iz periferne krvi i iz bedrene kosti“, rekla je Blagojević.

Prema njenim rečima, obe procedure su u potpunosti bezbedne za davaoca i ne postoji rizik od infekcija koja se prenose putem krvi, a davalac je taj koji bira način na koji će dati matične ćelije.

Kada je u pitanju prikupljanje matičnih ćelija iz periferne krvi, doktorka je objasnila da je najbolniji trenutak ubacivanje braunila u obe ruke, prilikom čega mala količina krvi ulazi u mašinu koja se zove separator, kako bi se obradila.

Tokom tog procesa, odvajaju se samo matične ćelije koje su važne za transplantaciju, dok se sve ostalo vraća preko druge vene davaocu, rekla je Blagojević.

Drugi način je prikupljanje matičnih ćelija iz bedrene kosti. Blagojević kaže da se ova procedura izvodi u opštoj kratkotrajnoj anesteziji i davalac ostaje jedan do dva dana u bolnici.

Registru mogu da pristupe zdrave osobe koje imaju između 18 i 45 godina, koje ne boluju od teških oboljenja srca, pluća i bubrega, malignih i autoimunih oboljenja.

Sama procedura prijave se sastoji od popunjavanja jednostavnog formulara i davanja uzorka krvi iz vene, kao kada se vadi uzorak za analizu krvne slike.

Šta su matične ćelije:

Matične ćelije su zapravo osnovni gradivni materijali ljudskog tela – ćelije od kojih se formiraju sve ostale ćelije sa posebnim funkcijama. Ove ćelije se mogu, pod odgovarajućim uslovima u telu ili u laboratoriji, razviti u nove, tzv. ćerke ćelije.

Ćerke ćelije postaju ili nove matične ćelije (kroz samo-obnavljanje) ili postaju druge specijalizovane ćelije (kroz procese diferencijacije), kao što su krvne ćelije, moždane ćelije, ćelije mišićnog tkiva ili koštane ćelije. Ni jedne druge ćelije u telu nemaju ovu prirodnu sposobnost da se razvijaju u nove tipove ćelija.

Specijalizovane ćelije ne žive dugo, i zato ih naše telo stalno proizvodi. To je upravo posao matičnih ćelija, a one se nalaze u koštanoj srži.

Krv iz pupčanika je bogata matičnim ćelijama. Ona cirkuliše kroz pupčanik i placentu dok je beba u materici. Nakon porođaja, pupčana vrpca se klemuje i preseče, prikuplja se preostala krv iz pupčanika, koja se šalje u banku gde se skladišti na niskoj temperaturi.

Dosadašnja istraživanja su potvrdila efikasnost i bezbednost korišćenja ćelija iz krvi pupčanika u terapijama bolesti krvi. Stručnjaci se slažu da one imaju ogroman potencijal, a za pojedine pacijente one mogu doslovno spasiti život.

Sve informacije za doniranje matičnih ćelija zainteresovani mogu dobti u Registaru davalaca matičnih ćelija hematopoeze Srbije u Institutu za transfuziju krvi Srbije, ulica Svetog Save 39, , pozivom na broj +381 11 244 31 83 ili putem mejla serbian.bmdr@nbti.org.rs www.rdks.org.rs.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.