U Srbiji Android dominantan, a Apple iOS na svega 11% uređaja

RATEL je objavio statistiku i analizu o korišćenju i zastupljenosti mobilnih uređaja i tehnologija u Srbiji.

Analizirani su podaci o broju aktivnih korisnika mreža 2G, 3G, 4G, o broju VoLTE (Voice over LTE) korisnika i o broju M2M uređaja (uređaja za komunikacija između mašina) u mobilnim mrežama.

RATEL ističe da je na srpskom tržištu prisutno 40 proizvodjača mobilnih telefona, pri čemu 11 najzastupljenijih proizvodjača zauzima 88,5 odsto tržišta. U broju većem od 1% učešća na tržištu su sledeći proizvođači: Alcatel, Apple, Nokia, Honor, Huawei, Motorola, Realme, Samsung, Xiaomi, ZTE i TCL.

Analiza je pokazala da je na tržištu Srbije 89 odsto telefona je u klasi „pametnih“ telefona, a dominantno se koristi Android operativni sistem.

Zanimljivo je da statistika pokazuje da na tržištu Srbije svega 11 procenata korisnika ima instaliranu iOS platformu kompanije Apple.

Android platformu koristi 63% korisnika, dok 15 procenata korisnika ima instaliran vlasnički odnosno fabrički operativni sistem, dok 11% korisnika nema operativni sistem.

Ovom analizom utvrđeno je da više od 1.200.000 korisnika mobilne telefonije poseduje uređaje koji podržavaju 5G tehnologiju, a rezultati istraživanja takodje su pokazali da je zastupljenost uredjaja koji podržavaju 4G tehnologiju visoka i iznosi 72 odsto.

Razmatra se mogućnost gašenja starijih tehnologija (2G i 3G), a izvesnije je da će se prvo gasiti 3G, u skladu sa trendom u Evropi i Severnoj Americi.

RATEL je u okviru analize tržišta obradio podatke za približno osam miliona korisnika.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.