U Skupštini Vojvodine održana Godišnja konferencija Asocijacije evropskih pograničnih regiona (AEBR)

VOJVODINA – Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović obratio se danas učesnicima Godišnje konferencije Asocijacije evropskih pograničnih regiona (AEBR), istakavši da je regionalna saradnja od izuzetnog značaja, posebno u neizvesnom vremenu u kom se nalazi ceo svet, i da je ovo prilika da se konkretizuju novi modeli saradnje pograničnih regiona i na ovom i na drugim evropskim prostorima.

Ovogodišnja dvodnevna konferencija održava se u Skupštini Vojvodini pod nazivom „Nova rešenja za budućnost prekograničnih regiona“ sa više od 140 učesnika iz svih evropskih regiona.

„Blizina i naslonjenost pograničnih regiona jednih na druge, česta komplementarnost privrednih i drugih potencijala, obostrano prisustvo pripadnika nacionalnih manjina kao svojevrsnog mosta povezivanja, samo su deo faktora koji tu saradnju čine lakšom i efikasnijom“, izjavio je predsednik Mirović.

Predsednik Mirović podsetio je na to da je AP Vojvodina bila jedan od glavnih inicijatora osnivanja i institucionalizacije Regionalne saradnje Dunav–Kriš–Moriš–Tisa, koja uspešno funkcioniše već gotovo 25 godina i koja okuplja još sedam pograničnih županija iz Republike Mađarske i Republike Rumunije.

„Zajednički dokument o ovoj Regionalnoj saradnji, kao kvalitetnom primeru, jedan je od ukupno 46 sporazuma, protokola, memoranduma i drugih dokumenata koje je AP Vojvodina potpisala sa 36 regiona iz 17 zemalja širom sveta. Ovi podaci najbolje govore o našoj otvorenosti kako za saradnju pograničnih regiona, tako i za regionalnu saradnju u celini“, izjavio je predsednik Mirović.

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor naveo je, kao dobar primer, saradnju između Srbije i Mađarske, u okviru koje je od 2007. do 2019. godine realizovan 71 projekat u vrednosti od 65 miliona evra.

„Nije to prevelik iznos, ali su veze, kontakti i saradnja ostvareni. Posebno je značajno to što je ova konferencija stavila mlade u fokus, jer sav naš napor ne znači ništa ako ne sačuvamo i zadržimo mlade ljude“, izjavio je Pastor.

Predsednik AEBR Karl-Hajnc Lamberc izjavio je AP Vojvodina već dugi niz godina spada u izrazito aktivne i uspešne regione kada je reč o prekograničnoj saradnji.

„Prekogranična saradnja je od posebnog značaja za koheziju na evropskom kontinentu i prioritetan je zadatak ukoliko želimo da postanemo jedinstveni. Kroz saradnju i dijalog, svi se moramo zalagati za zajedništvo“, istakao je Lamberc.

Uloga Asocijacije evropskih pograničnih regiona (AEBR), koja deluje kao osnovna platforma za promociju i savetovanje lokalnih, regionalnih, nacionalnih i evropskih kreatora politike o pitanjima vezanim za prekograničnu saradnju, jedina je organizacija u Evropi koja predstavlja pogranične regione. Ima 100 članica iz Evropske unije i susednih zemalja.

Asocijaciju su osnovali 1971. godine prvi pogranični regioni koji su započeli prekograničnu saradnju u Evropi posle Drugog svetskog rata, jačajući integraciju građana preko nacionalnih granica sa ciljem zastupanja njihovih zajedničkih interesa, unapređivanja saradnje između pograničnih regiona širom Evrope, isticanja njihove uloge i promovisanja razmene iskustava, informacija i rešenja.

Pročitajte još:

 Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: