U septembru počinje prijava za zamenu stolarije i izolaciju objekata – Ko može da konkuriše

SRBIJA – Posle ogromnog interesovanja građana, početkom septembra počinje prijavljivanje za subvencije za zamenu dotrajale stolarije, kotlova i postavljanje izolacije. Maja Vukadinović iz Ministarstva rudarstva i energetike rekla je za RTS da za subvencije mogu da konkurišu svi građani bez obzira na to da li žive u kućama ili stambenim zgradama, kao i da će prijave trajati tokom cele godine.

Kako je rekla Vukadinovićeva, procedura za prijavljivanje građana je jednostavna i nema promena u odnosu na prethodne godine.

– Mi očekujemo da već u prvoj nedelji septembra bude raspisan javni poziv za građane. To građani mogu da prate na internet stranici jedinica lokalne samouprave. Takođe, mogu da odu u samu opštinu. Mogu pozvati i ministarstvo. Od građana se očekuje samo da popune obrazac gde treba da navedu podatke o svom domaćinstvu, zatim da navedu mere za koje nameravaju da apliciraju – navela je ona.

Dodala je da je potrebno da podnosioci prijave moraju biti vlasnici objekta, a ukoliko nisu vlasnici, potrebno je da dobiju pisanu saglasnost vlasnika, a potrebno je dostaviti i račun za struju za prethodni mesec u kojem se vidi da je potrošnja struje bila najmanje 30 kilovata.

Građani će moći da konkurišu za zamenu stolarije i kotlova, izolaciju, a prvi put može da se konkuriše i za više mera, a ne samo za pojedinačne.

– Postoji mogućnost da se konkuriše za pojedinačnu meru, kada će nivo subvencija biti niži, do 50%. Pa smo mi, imajući u vidu veliku zainteresovanost građana hteli da ispromovišemo taj program tako što smo predvideli viši procenat subvencije ukoliko se neko prijavi za više različitih mera – navela je Vukadinovićeva.

Subvencije za više mera i do 65%
Objasnila je da će, ukoliko se neko prijavi za zamenu stolarije i izolaciju, ostvariti subvencije do 55%, a ako se uz to ugrade solarni paneli ili kolektori, subvencije će iznositi do 65%.

Maja Vukadinović je navela da se ove godine prijavila 131 lokalna samouprava, a da njihovo prijavljivanje zavisi od sredstava koja su opredelile za tu namenu.

Dodala je kako u Beogradu u program nisu ušle samo tri opštine – Novi Beograd, Čukarica i Savski venac i da je najavljeno da će se prijaviti na narednom konkursu.

Govoreći o žalbama, Vukadinović je navela da građani koji nisu zadovoljni mogu da se žale komisijama u lokalnim samoupravama, a da im na raspolaganju stoji i Ministarstvo rudarstva i energetike.

Napomenula je da očekuju veliki odziv, kao i da će građani za subvencije moći da se prijave tokom cele godine.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.