PARAĆIN – U selu Zabrega kod Paraćina sve više ljudi ostaje na svojim gazdinstvima i započinje manju poljoprivrednu proizvodnju koja služi kao dodatni porodični posao.
Tako je i sa porodicom Ilić koja se bavi preradom voća isključivo iz sopstvenih zasada, proizvodnja je mala i voćnjaci se prostiru na svega 50 ari ali to je Ilićima za sada dovoljno da turistima prodaju zdrave proizvode na kućnom pragu.
Porodica Ilić u selu Zabrega kod Paraćina se već 15 godina bavi voćarstvom. Iako sama proizvodnja nije intenzivna i velika, Ilići voće iz svog zasada, koji se prostire na 50 ari, koriste za preradu i svoje proizvode plasiraju na kućnom pragu. Ovoj šestočlanoj porodici voćarstvo je dodatni posao.
“Posla ima dosta zato što se biljke održavaju, pa se prskaju, pa se kosi u zasadu, onda mora da se skupljaju, pa se donose kući i prerađuju. S obzirom da svako od nas ima svoj posao onda i ne stižemo da napravimo neke velike zalihe, eto to je naše malo tržište ovde u selu i narod koji dođe sa strane, turisti kupuju. Za kasnije imamo plan da širimo. Nemamo veliki broj stabala i eto zato prerađujemo. Tu budu slatka, džemovi i uglavnom rakije”, kaže Suzana Ilić iz poljoprivrednog gazdinstva Ilić, selo Zabrega, opština Paraćin.
Cela porodica uključena je u proizvodnju i preradu voća. Imaju oko petnaest različitih proizvoda u koje spadaju likeri od višnje i sa aromom vanile, likeri od dunje, kompoti od kruške, slatka, džemovi od šljive, rakije. Prave i kombinaciju slatkog i ljutog pa se u teglama mogu naći i ljute papričice sa grožđem ali i pasterizovani sveži krastavac sa belim lukom.
“Mi smo relativno novi sa proizvodnjom pa istražujemo još uvek tržište, ne znamo kako šta da plasiramo, šta ide, šta je glavno interesovanje kupaca ali najviše nam za sada idu likeri i nemamo ih sada ovde jer su rasprodati a nova tura još uvek nije stigla do finalne proizvodnje. Mi smo ovaj posao počeli iz ljubavi tako da meni stvarno ništa nije teško oko poslova što se tiče voćnjaka. Tu su različiti poslovi ali najviše volim berbu, kada je leto, toplo, kada skupljamo naše plodove”, objašnjava Sofija Ilić iz poljoprivrednog gazdinstva Ilić, selo Zabrega, opština Paraćin.
Selo Zabrega kod Paraćina poslednjih godina postaje i turističko mesto zbog kulturno istorijskog nasleđa a poznato je i po različitim manifestacijama.
“Ljudi su prepoznali tu neku vrstu dešavanja i onda su počeli da se bave nekom vrstom proizvodnje. Imamo dosta mladih i tu su mladi koji se bave proizvodnjom ribe, zatim meda, pa imamo porodice koje čuvaju ovce, pa proizvode ovčji sir, zatim kozji sir, pa se sve više razvija voćarstvo, tako da ima dosta tih porodica koje pored poslova koje rade, rade i poljoprivredu kao dopunsku delatnost”, kaže Vladan Vučković, meštanin sela Zabrega.
Dolaskom turista i planinara u Zabregu došlo je i do potrebe za razvojem seoskog turizma, a samim tim skočila je i potražnja za domaćim zdravim proizvodima. Tu je porodica Ilić videla svoju šansu pa svoje proizvode uspešno prodaje na kućnom pragu.
Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.