logo transparend vojvodina uzivo

U sadnju i održavanje drveća i životnu sredinu u Novom Sadu se ulaže najviše u istoriji grada

NOVI SAD – U unapređenje zelenila i životnu sredinu u Novom Sadu se u poslednjih 12 godina ulaže najviše u istoriji grada. Od 2012. do maja 2024. posađeno je preko 67.000 stabala novog drveća, podignut je prvi novi park nakon više od 40 godina, uređen je veliki broj malih urbanih celina u gradskim kvartovima i prigradskim naseljima, unapređeno je održavanje drveća i izgrađeno je najsavremenije kompostilište, rekonstruisani su Kamenički i Dunavski park, a u planu je rekonstrukcija Futoškog parka.

– Tokom tri gradonačelnička mandata sadašnjeg predsednika Vlade Srbije Miloša Vučevića, ali i tokom mandata njegovog naslednika Milana Đurića, ulaganje u životnu sredinu, sadnju drveća, podizanje parkova, i bolje održavanje zelenila, prepoznati su i podržani kao jedan od najvažnijih segmenata razvoja i kvalitetnijeg života građana. Zahvaljujući toj podršci „Gradsko zelenilo“ je posadilo više od 67.000 stabala novog drveća na teritoriji celog grada. Samo u 2023. i 2024. nakon oluja koje su pogodile Novi Sad posađeno je više od 2.630 sadnica novog drveća, a plan je da se do 2027. posadi 6.000 novih stabala – kaže Miloš Egić, direktor JKP „Gradsko zelenilo“.

Zahvaljujući podršci grada i kontinuiranim ulaganjima u razvoj preduzeća, „Gradsko zenenilo“ je uspelo da realizuje značajne projekte koji su finansirani iz IPA fondova Evropske unije, UNDP-a i nemačke vlade.

– Uz podršku nemačke agencije GIZ, izgradili smo najsavremenije kompostilište u regionu, zahvajujući kom granje, lišće, trulež, travu i sav drugi biootpad, koji je nekad završavao na deponiji pretvorimo u ekonomski resurs, tako što ga prerađujemo u kompost, koji se koristi za sadnju drveća i cveća na teritoriji grada. Naši rezultati prepoznati su u Evropskoj uniji, ali i Ruskoj federaciji, gde smo na međunarodnoj konfereniciji o cirkularnoj ekonomiji predstavili naš kompostarijum – kaže Egić.

Gradsko zelenilo je prvo u regionu uvelo folijarnu prihranu odraslog drveća, kao i zimske tretmane drveća i ukrasnog šiblja i žbunja zaštitnim preparatima protiv bolesti i štetočina. Pored toga, uz pomoć grada Novog Sada nabavljen je specijalni kamion vadilica koji ima kapacitet da presađuje veliko drveće i do 30 centimetara u prečiniku. Zahvaljujući ovom specijalizovanom vozilu, zimus i proletos je u gradske parkove i ulične drvorede presađeno više od 115 odraslih stabala iz starog rasadnika.

Takođe je nabavljen i specijalni injektor koji omogućava ubacivanje lekova i hranljivih materija direktno pod koru drveća, čime se zaštita i održavanje zelenila podižu na još viši nivo. Investirano je i više od 24 miliona dinara u modernizaciju Štranda i njegovo prilagođavanje potrebama Novosađana, a na jesen će biti nastavljena sadnja drveća u celom gradu.

Pročitajte još:

 Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.