Voće kom se pripisuju čudotvorne moći zove se avokado i poslednjih nekoliko godina je i kod nas sve popularnije.
Avokadu je obično potrebno nekoliko dana da omekša i tada postaje spreman za sečenje i jedenje. Srećom, postoji jednostavan trik za brže sazrevanje avokada, a sve što vam je potrebno jeste smeđa papirnata kesica.
Metoda papirnate kesice
Otprilike dva dana pre nego što poželite da uživate u avokadu, jednostavno ga stavite u smeđu papirnatu kesicu i zatvorite. Ostavite ga na radnoj površini ili u špajzu i pustite da odradi svoje. Ova metoda je korisna i za drugo voće, kao što su breskve, mango, šljive, ali i za paradajz. Imajte na umu da ovaj trik funkcioniše samo sa smeđom papirnatom kesicom, budući da će plastične vrećice zadržati vlagu i dovesti do razvoja plesni.
Avokado možete staviti i u papirnatu kesicu s bananom ili jabukom. Zatvorite kesicu i čuvajte na toplom. Kada kora postane tamnijezelena i popusti pod blagim pritiskom, što obično traje jedan do tri dana, avokado je spreman za konzumiranje. Ako nemate nikakvo drugo voće pri ruci, možete staviti avokado u kesicu nekuvanog pirinča.
Kako trik s papirnatom kesicom funkcioniše?
Sazrevanje je rezultat otpuštanja gasa etilena koji zapravo pokreće proces truljenja voća. Procesi razgradnje čine breskvu, krušku ili avokado ukusnijim – biće mekši i slađeg ukusa s manje kiseline, skroba i mekših ćelijskih zidova – ali samo ako ih izvadite u pravo vreme, dok se još nisu pokvarili.
Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.