U punom jeku žetva trske

KOVILJ – Ovih hladnih januarskih dana u Koviljskom ritu je u punom jeku žetva trske. Posao je počeo u novembru, a trajaće dok god uslovi dozvole, obično do marta, kažu žeteoci koji dnevno mogu da nakose i do 600 snopova ove ritske biljke od koje imamo višestruku korist.

Bez obzira na niske temperature žeteoci imaju pune ruke posla. U Koviljskom ritu gde je pod trskom tridesetak hektara trenutno je angažovano deset radnika na seči, vezivanju i izvlačenju trske.

Svojevrsni kombajn za trsku na gusenicama je efikasan izum novijeg datuma. Do ne tako davno trska se ručno kosila, a veština je morala biti odlika najboljih žetelaca, kažu iskusni radnici koji su stalno u pokretu.

Trska je veoma tražana kao ekološki i izolacioni materijal. Sve je popularnija u zemljama Evropske Unije, ali i kod nas, kaže prof. dr Jasna Grbić sa Departmana za uređenje, korišćenje i zaštitu voda Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

Sa novom vegetacijom seča trske se prekida. Prelazi se na preradu. Za plasman nema problema: sedamdeset odsto se prodaje na domaćem tržištu, a ostatak završava u izvozu, najčešće u Hrvatsku, Nemačku i Holandiju.

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: