logo transparend vojvodina uzivo

U planu uređenje prostora nekadašnje fabrike „Jugoalat“ – evo šta će biti izgrađeno

NOVI SAD – Na sajtu JP „Urbanizam“ Novi Sad, objavljen je rani uvid u Plan regulacije građevinskog zemljišta na kom se nalazi objekat ugašene fabrike “Jugoalat” AD, a koje se nalazi između ulica Gavrila Principa i Futoškog puta.

Prema ovom planu planiraće se stambeno-poslovni sadržaji, odnosno delatnosti: trgovina na malo, kancelarijski prostor, uslužno zanatstvo, ugostiteljstvo, sadržaji kulture, garaže i u određenom procentu prostori stambene namene.

Odlukom o izmenama i dopunama Plana obuhvatiće se 3,05ha.

Planski osnov za izradu plana čini Generalni plan Grada Novog Sada do 2030 godine, kojim je obuhvaćeni prostor pretežno namenjen za poslovanje na ulaznim pravcima i saobraćajne površine.

Očekuje se da će se planskim rešenjem na predmetnom području stvoriti uslovi za izgradnju i uređenje prostora za poslovanje i stanovanje.

Prostor predstavlja atraktivnu lokaciju uz Ulicu Futoški put, koja treba da dobije novu strukturu oblikovanjem urbanističkog i vizuelnog repera. Razvojem funkcija u ovom domenu stvara se uporište za razvoj i funkcionisanje grada.

Objekat fabrike “Jugoalat” AD izgrađen je 1939. godine.

Fabrika se bavila metalskom industrijom, proizvodnjom preciznih i specijalnih alata. Nekada velika i najznačajnija fabrika Novog Sada, zapošljavala je oko 360 radnika, a dobila je diplomu proizvodnog mašinstva za izuzetan doprinos organizovanju savetovanja proizvodnog mašinstva.

Godine 1970 “Jugoalat” proizvodio je alate za američki “Boing”.

Loša privatizacija koja je sprovedena početkom dvehiljaditih godina dovela je do toga da 2010. bude pokrenut stečajni postupak, da bi fabrika “Jugoalat” 2017. godine i zvanično bila zatvorena.

Magacinski deo (ulaz iz Ulice Gavrila Principa) koristi se privremeno i taj deo objekta Jugoalata je jedini koji je rekonstruisan, a ulazni deo je asfaltiran samo do magacinskog prostora.

Trajanje Ranog javnog uvida je od 19.03. 2024. do 02.04. 2024. godine

Pročitajte još:

 Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.