U PKS održan “Ekonomsko-trgovinski forum Šangaj-Srbija”

BEOGRAD – Ekonomska saradnja Beograda i Šangaja od izuzetnog je značaja ne samo zbog ekonomskog prosperiteta ta dva grada već i zbog jačanja postojećih dobrih veza između Srbije i Kine kako na ekonomskom tako i na političkom planu, zaključak je učesnika današnjeg Ekonomsko-trgovinskog foruma Šangaj-Srbija koji je održan je prostorijama Privredne komore Srbije (PKS).

Na forumu su potpisana dva Sporazuma o strateškoj saradnji. Sporazum o strateškoj saradnji između PKS i Federacije industrije i trgovine Šangaja potpisali su direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju Privredne komore Srbije (PKS) Mihailo Vesović i potpredsednica Generalne privredne komore Šangaja Dao Liđisa.

Takođe, Sporazum o strateškoj saradnji potpisan je između kineske kompanije Juneyao Group i srpske kompanije Esensa. Vesović je tokom pozdravnog govora istakao da je poseta šangajske privredne delegacije veoma značajna za Srbiju jer oni dolaze iz privrednih oblasti u kojima Srbija želi da postane centar regiona. “Beograd i Šangaj gaje vezu i prijateljstvo a to prijateljstvo bi trebalo da iskoristi čitava Srbija. Mi kao institucija to prepoznajemo i prisustvom kroz predstavništvo u Šangaju i na sajmovima u tom gradu pokazujemo koliko je za Srbiju Kina važan ekonomski i politički partner”, naglasio je Vesović.

Vesović je rekao da se do kraja godine očekuje i potpisivnje sporazuma o slobodnoj trgovini koji će na poseban način pojačati dalji razvoj saradnje dve zemlje. On je podsetio da je Srbija deo razvojne kineske strategije “Jedan pojas jedan put” koja se fokusira na povezivanje i saradnju između Kine i ostatka Evroazije preko koje Srbija i srpski privrednici dobijaju mogućnost da razvijaju svoju infrastrukturu i tehnologiju. “Za nas je važno i mi smo suosnivači instituta “Jedan pojas, jedan put” kao PKS, sa Univerzitetom i Vladom Srbije, jer smo svesni veza između nauke i privrede”, rekao je Vesocić. Vesović je podsetio da će Beograd biti domaćin EXPA 2027, a da je iskustvo Šangaja koji je bio organizator tog velike svedske specijalizovane izložbe 2010. godine dragoceno za Srbiju.

Državni sekretar u Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine Stevan Nikčević je rekao da je saradnja između kineskih i srpskih kompanija izuzetno važna za jačanje privrednih odnosa, unapređenje trgovinske i investicione saradnje kao i osnaživanju privrednih veza između Šangaja i Beograda. “Srbija i Kina imaju snažno i čelično prijateljstvo koje je zasnovano na strateškom partnerstvu. Ekonomska saradnja dve prijateljske zemlje zasniva se na tradiconalno dobrim poslovnim odnosima, ali ulaganjem dodatnih napora obe strane može se i ojačati”, istakao je Nikčevi. Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević je rekao da je glavni grad Srbije tek treći grad na svetu, a prvi u Evropi sa kojim je Šangaj potpisao Sporazum o saradnji. Istakao je da je saradnja sa Kinom od izuzetne važnosti za Grad Beograd, a da su na izgradnji mnogih značajnih infrastrukturnih projekata angažovane kinske kompanije.

Predsednik šangajskog komiteta Kineske narodne političke konsultativne konferencije (SRRSS) Hu Venrong četsitao je Beogradu u ime 24 miliona stranovnik Šangaja na osvajanju prava organizacije EXPA 2027 godine. Na temu Svetske izložbe, mi imamo jednu izreku koja kaže ‘Sve počinje Svetskom izložbom’. U Šangaju je 2010. godine održana ušpesna, fantastična i nezaboravna Svetska izložba sa temom ‘Za lepši život u gradu'”, rekao je Venrong. Dodao je da iako je EXPO imao dugotrajan i dalekosežan uticaj na Šangaj, ali i na druge kineske gradove. “Saradnja Kine sa zemljama Centralne i Istocne Evrope je već ušla u drugu deceniju. Bilateralni odnosi Kine i Srbije mogu se posmatrati kao dobar model medunarodnih odnosa, posebno zajednička izgradnja “Pojasa i puta” izmedu Kine i Srbije, koja je efektivno unapredila ekonomski i drustveni razvoj dve zemlje”, zaključio je Venrong. Ekonomsko-trgovinski forum Šangaj-Srbija organizovali su PKS, Generalna privredna komora Šangaja, Šangajsko narodno udruženje za prijateljstvo sa stranim zemljama u podrš kineske ambasade u Beogradu i SRRSS-a.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: