logo transparend vojvodina uzivo

U Pirotu otvoren IT trening centar

PIROT – Ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad, zajedno sa pomoćnicom ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Ninom Mitić i gradonačelnikom Pirota Vladanom Vasićem, otvorila je danas u Pirotu moderan IT trening centar, čije opremanje pomogla nemačka organizacija GIZ.

Kako je kazao gradonačelnik Pirota Vladan Vasić, u tom gradu se realizuje još nekoliko značajnih projekata zahvaljujući pomoći Nemačke, a jedan od najvećih je izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, čija je vrednost veća od 16 miliona evra, a projekat je odobrila nemačka KFW razvojna banka.

Vasić je zahvalio Republici Nemačkoj i ambasadi te zemlje na podršci koju pružaju projektima u tom gradu.

„Pirot je poznat kao grad sa razvijenom industrijom, ali mi želimo da razvijamo inovativne tehnologije. Zato smo krenuli sa projektom koji podrazumeva jačanje IT sektora. Na dve lokacije imamo inkubator centre za IT firme, a u okviru rekonstrukcije zgrade Doma vojske u najstrožem centru grada, još 1.000 kvadratnih metara ćemo napraviti za ove namene. Ono što planiramo je da u saradnji sa Univerzitetom u Nišu otvorimo i fakultet u Pirotu koji će obrazovati kadrove iz oblasti IT tehnologija“, kazao je gradonačelnik.

Ambasadorka Konrad istakla je da je veoma važno što će IT trening centar služiti i onima koji su marginalizovani, poput Roma i drugih grupa, a od posebne važnosti je što je ovaj projekat inkluzivan.

Pirot, 24. novembra 2022.-Ambasadorka Nemacke u Srbiji Anke Konrad, zajedno sa pomocnicom ministra u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i drustveni dijalog Nina Mitic i gradonacelnikom Pirota Vladanom Vasicem otvorila je danas u Pirotu moderan IT trening centar cije opremanje je pomognuto od strane nemacke vladine organizacije GIZ. FOTO TANJUG/ ALEKSANDAR CIRIC/nr

Ona je dodala i da je Pirot primer kako se ovaki projekti realizuju na održiv način.

„Preliminarni rezultati popisa su pokazali da još uvek postoji veliki odliv mladih ljudi iz Srbije u Evropu. Oni traže bolje obrazovanje, profesionalne karijere, bolje uslove za traženje radnih mesta. Mislim da je deo naše saradnje sa Srbijom i to da treba da pomognemo Srbiji da se ovaj trend zaustavi. To znači da treba da dopremo do onih koji žele da se prekvalifikuju ili dokvalifikuju, ali i da doprinesemo poboljšanju uslova života, što radimo zahvaljujući finansijskoj pomoći KFW banke i to kroz projekte koji se tiču izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, ekološkog grejanja, renoviranja kanalizacionih sistema“ navela je ona.

Prema njenim rečima, potrebno je stvoriti uslove za razvoj malog i srednjeg biznisa.

„Srećna sam da danas imamo prisutne i predstavnike Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog jer mislim da je posebno važno da Romi, ali i druge manjine i ranjive socijalne grupe, mladi ljudi, žene, budu uključenu u ovaj i slične projekte. Pirot pruža primer kako ovakvi projekti mogu da se implementiraju na održiv način“, kazala je ambasadorka Konrad.

Pomoćnica ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Nina Mitić ukazala je na dobre rezultate ovog projekta.

„Osnaživanje mladih, osnaživanje marginalizovanih društvenih grupa je zadatak svih nas. Zahvalila bih se nemačkoj organizaciji za međunarodnu sarađu GIZ. Pomogli ste u realizaciji i izradi strategije za Rome i Romkinje, za prevenciju i zabranu diskriminacije. Čeka nas još mnogo posla, Srbija je donela odlične zakone i strateške dokumente, ali naš posao je da sve te zakone implementiramo. Hvala Gradu Pirotu zato što je primer dobre prakse, zato što pokazuje inicijativu i razumevanje ka osetljivim društvenim grupama, gde je fokus na Romima i Romkinjama. Mislim da je svima interes da mlade zadržimo u lokalnim zajednicama“ kazala je pomoćnica Mitić.

Vlasnik južnoafričke IT kompanije Resolut, koja je partner u obuci budućih IT stručnjaka, Adrian Danbar, kazao je da je cilj da se mladim ljudima omogući ulazak u IT karijeru.

„Naša očekivanja je da pojedincima damo šansu koju nisu mogli ni da zamisle kada je o IT karijerama reč i da ih zadržimo ovde u Pirotu“, kazao je Danbar.

Mira Zlatkov, predstavnica ZIP centra u Pirotu, koji je takođe partner na projektu, kazala je da je interesovanje za pet različitih programa obuke veliko i da već sada ima 50 polaznika koji žele da se usavršavaju u programima osnovne i napredne IT obuke, 3D modelinga i drugim disciplinama.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.