U Pančevu počeli 7. Dani Vajferta

PANČEVO – Manifestacija “Dani Vajferta” počela je sinoć u Pančevu na Trgu Đorđa Vajferta. Trajaće do 16. jula.

Ovogodišnje “Dane Vajferta” otvorila je Marija Jević, članica Gradskog veća za kulturu i omladinu u prisustvu Srđana Nikolića, direktora Turističke organizacije grada Pančeva.

„Pančevo je ponosno jer ima manifestaciju koja nosi ime Đorđa Vajferta. Ovih dana, uz sećanje na našeg velikog sugrađanina, promovišemo pivarstvo, stare zanate, ali i umetnost i kulturu. Pozivamo sve građane da dođu i uživaju u programu. Ovo je najznačajnija gradska manifestacija i mi ćemo se truditi da u narednom periodu podržimo kako ovu, tako i sve druge manifestacije po kojima je grad Pančevo poznat“, rekla je na otvaranju Marija Jević.

Manifestacija se održava pod sloganom “Mesto odakle je sve počelo”, a pod pokroviteljstvom Grada Pančeva.

 

Marija Jević i Srđan Nikolić (Foto: Vojvodina Uživo)

“Namera organizatora manifestacije, Turističke organizacije grada Pančeva, je da se kroz promociju lika i dela uglednog Pančevca Đorđa Vajferta istaknu turistički, kulturno-umetnički i privredni potencijali grada Pančeva. Prošle godine obeležen je veliki jubilej – 300 godina od pokretanja industrije i pivarstva na ovim prostorima, kada je davne 1722. godine na samoj obali Tamiša, u Pančevu pokrenuta prva pivara a ujedno i prvi industrijski objekat u ovom delu Evrope. Shodno tome Turistička organizacija grada Pančeva se ove godine potrudila da na najbolji mogući način predstavi sugrađanima kao i svim ostalim posetiocima ove manifestacije bogato kulturno-istorijsko i industrijsko nasleđe putem više nego zanimljivih programskih sadržaja, izložbi, predavanja a bogati uz propratni muzički program,” izjavio je Srđan Nikolić, v.d. direktora Turističke organizacije Grada Pančeva.

 

Dani Vajferta u Pančevu (Foto: Vojvodina Uživo)

U okviru manifestacije organizovani su Sajam tradicije i rukotvorina, Sajam hrane i Sajam kraft piva. Štandovi su postavljeni duž ulica Nikole Tesle, Nikole Đurkovića i na Trgu Slobode.

 

Više od 20 proizvođača kraft piva učestvuje ove godine na Danima Vajferta u Pančevu (Foto: Vojvodina Uživo)

Posetioci su tokom popodneva imali priliku da uživaju u nastupu dečjeg hora “Vokal kids” i Mažoretkinja.

Nakon svečanog otvaranja svirao je bend “Quart Core” iz Jabuke, a glavni izvođač prve večeri je bio bend Riblja čorba, dok je na kraju prve večeri nastupio pank bend Grajbaš tripvud iz Požarevca.

 

Quart Core bend (Foto: Vojvodina Uživo)

Dani Vajferta trajaće do 16. jula. U subotu, 15. jula glavni izvođač biće bend Neverne bebe, nakon kojih će nastupiti Iskaz, a u nedelju, 16. jula Kerber.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: