U Pančevu održana tribina “Na maturu bez automobila” (FOTO)

PANČEVO – Tribina “Na maturu bez automobila” održana je danas u velikoj sali Gradske uprave Pančevo, a prisustvovali su joj učenici završnih razreda Tehničke, Mašinske, Medicinske i Ekonomske škole.

Tribini je prisustvovalo blizu 250 maturanata. Sa mladima se razgovaralo o značaju korišćenja sigurnosnog pojasa, štetnosti i posledicama upotrebe mobilnog telefona u toku vožnje, kao i vožnje pod dejstvom alkohola i posledicama koje nosi vožnja brzinom većom od ograničene.

Tribinu su organizovali Komitet za bezbednost saobraćaja grada Pančeva, Agencija za bezbednost saobraćaja i Ministarstvo unutrašnjih poslova kako bi dali svoj doprinos podizanju svesti mladih da na proslavu maturske večeri ne voze, ukoliko žele da konzumiraju alkohol.

Na početku tribine prisutnima se obratila mr Tatjana Božić, članica Gradskog veća za obrazovanje.

 

Mr Tatjana Božić (FOTO: Vojvodina Uživo)

 

“Ovo je preventivna akcija “Na maturu bez automobila” koju podržavaju Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo prosvete i lokalna samouprava i mi kao članovi Komiteta za bezbednost saobraćaja. Kao što znate, prevencija je najvažnija, kada se nešto desi, onda je već kasno. Zato se i Komitet grada Pančeva u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja bavi preventivnim programima. Znamo da je većina maturanata punoletna i imaju probne vozačke dozvole i zato je jako važno da utičemo na njih i da im ukažemo kako treba da se ponašaju. Posebno je važan taj dan kada se proslavlja, pa možda malo i popije, da ne sedaju u automobile već da idu organizovanim prevozom. Naravno to nisu jedini programi koje Komitet za bezbednost grada Pančeva organizuje. Tu su i drugi preventivni programi gde mi možemo učenicima osnovnih i srednjih škola da predstavimo saobraćajnu kulturu i ponašanje u saobraćaju i da im u bezbednim uslovima pokažemo kako nešto može da se desi i šta sve može da pođe po zlu”, rekla je u izjavi medijima mr Tatjana Božić.

Mijat Cerović, stručni saradanik Agencije za bezbednost saobraćaja istakao je da je Pančevo jedna od lokalnih samouprava u kojima drže tribine za maturante.

 

Mijat Cerović (FOTO: Vojvodina Uživo)

 

“Prvenstveno je cilj da mladima pokažemo koja su to četiri glavna uzročnika stradanja u saobraćajnim nezgodama, da im skrenemo pažnju na negativni uticaj koji uzrokuje alkohol pri upravnjanju motornim vozilom, koje probleme izaziva distrakcija odnosno upotreba mobilnog telefona tokom vožnje, zatim ne korišćenje sigurnosnog pojasa i ništa manje važna neprilagođena brzina. Kroz edukativnu tribinu, pokazali smo im i kroz razne primere i kroz video materijale i video spotove, koji su to odnosno kako zapravo ti negativni faktori utiču na izazivanje opasnih situacija u saobraćaju i nezgoda. Imamo i lice koje je doživelo trajni invaliditet u saobraćajnoj nezgodi koje je ispričalo ličnu priču i na edukativni način skrenulo pažnju mladima, a zajedno smo im dali određene predloge kako se ponašati tokom predstojećih maturskih večeri”, rekao je Cerović.

U organizovanje ovakvih tribina za maturante ove godine je uključeno duplo više lokalnih samouprava nego prošle godine, oko 60.

 

Ovakve tribine biće organizovane u 60 lokalnih samouprava (FOTO: Vojvodina Uživo)

 

Slaviša Savić je kao osamnaestogodišnji mladić 1993. godine izazvao saobraćajnu nezgodu, posle koje je od zadobijenih povreda ostao paralizovan. On je danas saradnik Agencije za bezbednost saobraćaja i na tribinama govori mladima o svom životnom iskustvu u nadi da će iz njegovog iskustva nešto naučiti i da neće ulaziti u rizične situacije u saobraćaju.

“Dugogodišnja saradnja sa Agencijom za bezbednost saobraćaja na ovakvim tribinama mislim da daje donekle i rezultate. Mladi će imati priliku da čuju iz sopstvenog, ličnog iskustva sa koliko ozbiljnim posledicama može da se susretne, neko ko ne poštuje saobraćajne propise i kako ta 1 greška u mladosti tj delić sekunde mladalačke nepromišljenosti može da izazove velike posledice, kao po učesnika saobraćajne nezgode tako i po okolinu, porodicu. Sa nepunih 18 godina bez vozačke dozvole pokušao sam da se potrkam sa drugarom. Tada, prilikom preticanja izgubio sam kontrolu nad vozilom, sleteo, i automobil se prevrnuo. Prilikom prevrtanja automobila, ispao sam iz automobila, kako ja tako i moja dva drugara, jer nas je bilo još petorica u automobilu. Tom prilikom sam zadobio najteže povrede, moje povrede se i dan danas vide u vidu trajne invalidnosti”, rekao je Slaviša Savić.

 

Slaviša Savić (FOTO: Vojvodina Uživo)

 

Ova aktivnost kontinuirano se sprovodi od 2014. godine i realizuje se u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, Upravom saobraćajne policije, Ministarstvom prosvete i Kancelarijom za borbu protiv droga, a ima za cilj da ukaže na rizična ponašanja mladih u saobraćaju, kao i na posledice tih ponašanja.

 

Foto: Vojvodina Uživo

 

S obzirom na to da se bliži vreme održavanja maturskih večeri, Agencija za bezbednost saobraćaja je pozvala lokalne samouprave da se priključe realizaciji aktivnosti u okviru ove kampanje. Ove godine se za zajedničku realizaciju kampanje prijavilo više od 60 lokalnih samouprava.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: