U ovim gradovima je najveća gužva u saobraćaju!

Iako život u gradu ima bezbroj benefita, jedna od najgorih stvari jeste gužva u saobraćaju. Osim što trošimo vreme i gorivo, prilikom velike gužve stvara se nervoza među učesnicima u saobraćaju.

Istraživanje pod nazivom “Global Traffic Scorecard” (obuhvata 50 zemalja i preko 1.000 gradova širom sveta), koju je sprovela analitička kompanija Inrix 2022. godine, pokazalo je koji su to gradovi u kojima je najveća saobraćajna gužva.

Na ovoj listi prvo mesto zauzima London, u kom vozači, po istraživanju, potraće 156 sati godišnje u saobraćajnim zastojima.

Foto: Unsplash/Lucas Davies

Na drugom mestu našao se Čikago, a za njim Pariz. U Čikagu vozači potroše 155 sati, a u Parizu 138 sati godišnje u saobraćaju.

Glavnog grada Srbije nema na celokupnoj listi, zato što nije obuhvaćen istraživanjem.

Lista gradova:

 1. London
 2. Čikago
 3. Pariz
 4. Boston
 5. Njujork
 6. Bogota
 7. Toronto
 8. Majami
 9. Palermo
 10. Monterej

 

Postoje dve opšte vrste saobraćajnih gužvi: ponavljajuće i neponovljive.

Ponavljajuće su najčešće i one se dešavaju svakodnevno, i to zbog nedostatka kapaciteta na putu. S druge strane imamo i neponovljive saobraćajne gužve, u ovu podelu spadaju loši vremenski uslovi i saobraćajne nezgode.

Postoje još neke specifične kategorije:

 • Životna sredina (neponavljajuća)
 • Mehanički faktori (neponavljajući)
 • Ljudski faktor (neponavljajuća)
 • Infrastruktura (ponavljajuće).

 

Postavlja se pitanje kako se rešiti saobraćajne gužve, dok zapravo to nije lak zadatak. Na primer, u Sinagapuru se kontroliše broj automobila koje osoba može da kupi, kako bi se smanjio broj vozila, a ujedno i gužve u saobraćaju.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: