U osnovnoj školi “Branko Radičević” dočekali novu generaciju đaka prvaka

NOVI SAD – Budući prvaci, njih 72 okupili su se danas, u Osnovnoj školi “Branko Radičević” gde su upoznali svoje učitelje i drugare iz odeljenja. Prisutne je, tim povodom, pozdravila članica Gradskog veća za obrazovanje Dina Vučinić, a prvacima poželela srećan početak školovanja.

– Svakog septembra, sa radošću dočekujemo novu generaciju đaka prvaka. Ove godine, u škole sa teritorije Novog Sada, upisano je oko 4000 prvaka. Polazak u školu je veliki događaj za njih i njihove roditelje. Kako bismo im pomogli da se što bolje i bezbrižnije prilagode novim okolnostima, već četvrtu godinu obezbeđujemo sredstva za kupovinu besplatnih udžbenika za sve đake prvake i za te potrebe smo ove godine izdvojili 29.240.000,00 dinara – izjavila je Dina Vučinić i dodala – Važno nam je i da svim novosadskim učenicima obezbedimo dobre uslove školovanja i trudimo se da ravnomerno investiramo u sve delove grada. U prethodne tri godine, u uređenje škole „Branko Radičević“ uložili smo oko pet miliona dinara.

Ove godine opredeljeno je 6,4 milijardi dinara, što je gotovo četvrtina gradskog budžeta za unapređenji obrazovnog sistema Novog Sada, kao i za mere čiji je cilj pomaganje porodicama sa decom.

– Zahvaljujući cenovnoj politici Javnog gradskog saobraćajnog preduzeća godišnja đačka i studentska karta sada iznosi samo 5000 dinara, a to znači da u nekim prigradskim naseljima roditelji na godišnjem nivou uštede 28600 dinara. Osim toga, želimo da motivišemo učenike i pokažemo da se trud i rad isplate, te svake godine najuspešnijim đacima osnovnih i srednjih škola dodeljujemo Vidovdanske nagrade. Ove godine 655 učenika osvojilo je 783 tih prestižnih nagrada, a u oktobru, 48 učenika koji su pokazali znanje iz oblasti istorije posetiće grčko ostrvo Krf. Takođe, treba napomenuti da će i ove godine boravak za više od 17000 mališana u vrtićima PU „Radosno detinjstvo“ biti potpuno besplatan i da Grad obezbeđuje subvencije za boravak 3700 dece u privatnim vrtićima – istakla je Dina Vučinić.

Ona je budućim prvacima poželela da im đačko doba bude lepo iskustvo koje će pamtiti celog života, da slušaju učitelje, da se druže sa vršnjacima i steknu nova znanja važna za dalji život, poručujući im da im znanje niko ne može oduzeti.

Tom prilikom, prvacima su podeljeni udžbenici za prvi razred koje je obezbedio Grad Novi Sad i poklon paketi Fondacije „Univerexport“ koji sadrže torbu za fizičko, školski pribor i slatkiše i slaniše, kako bi im prvi dan škole ostao u lepom sećanju.

Pročitajte još:

 Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: