logo transparend vojvodina uzivo

U organizaciji agencije USAID i Privredne komore Srbije, u Zrenjaninu održana prva konferencija za ponuđače u javnim nabavkama

ZRENJANIN – Uz podršku Projekta za unapređenje javnih nabavki Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i Privredne komore Srbije, Grad Zrenjanin je 22. marta organizovao prvu konferenciju sa ponuđačima u javnim nabavkama.

Konferencija predstavlja deo inovativnog pristupa za unapređenje postupaka javnih nabavki kroz otvoren dijalog, razmenu mišljenja i iskustava između Grada kao naručioca i ponuđača koji učestvuju ili planiraju da učestvuju u nadmetanju za javne nabavke koje Grad raspisuje.

Događaju je prisustvovalo 40 učesnika, predstavnika privatnog sektora, drugih naručilaca u javnim nabavkama na lokalnom nivou i zainteresovanih profesionalnih udruženja.

Pozdravljajući učesnike skupa, načelnik Gradske uprave Nenad Domjeskov istakao je da je oblast javnih nabavki važna i aktuelna tema i sastavni deo svakodnevnih poslova i radnih aktivnosti zaposlenih u Gradskoj upravi, preduzećima i ustanovama.

“To je i posao suočen s brojnim izazovima, slobodno mogu da kažem i problemima, zahtevima koje nije uvek lako ispuniti ili predvideti, situacijama koje često iziskuju i dodatne informacije ili konsultacije. Upravo iz  tih razloga potrebne su ovakve edukacije, razmena iskustva, novi pristupi problematici, sve ono što postupke javnih nabavki može poboljšati i unaprediti”, kazao je on i zahvalio se na saradnji agenciji USAID, koja je dugi niz godina prisutna u Srbiji, i u gradu Zrenjaninu, na velikom broju različitih projekata, na različitim vrstama pomoći i edukacija.

Predstavnici Gradske uprave predstavili su plan javnih nabavki za ovu godinu i nove projekte koji će se tek naći u planu u toku godine.

Prezentovali su stanje u oblasti nabavki u prethodnoj godini, sa naglaskom na one nabavke u kojima je konkurencija bila niska (primljena je samo jedna ili nijedna ponuda) i pozvali ponuđače iz Zrenjanina da se u većoj meri interesuju i podnose ponude za nabavke koje Grad raspisuje.

Razgovaralo se i o unapređenju komunikacije i otklanjanju prepreka u konkretnim javnim nabavkama, u različitim fazama postupaka (planiranju, istraživanju tržišta, proceni vrednosti, postavljanju pitanja ponuđača, dostavljanju ponuda, dopunama ponuda, dodeli i realizaciji ugovora). Osim otklanjanja prepreka i boljeg razumevanja javnih nabavki, cilj konferencije je i povećanje konkurentnosti i jačanje poverenja ponuđača u sistem javnih nabavki. Sa druge strane, Gradu kao naručiocu je važno da kroz ovaj vid dijaloga bolje razume lokalno tržište i mogućnosti i očekivanja koje imaju dobavljači roba, usluga i radova, a sve u cilju boljih usluga i dobara koje Grad nabavlja za građane.

Konferencija za ponuđače u javnim nabavkama u Zrenjaninu je prvi događaj ovoj tipa u Srbiji i kao takav predstavlja primer prema kome će USAID-ov Projekat i Privredna komora Srbije organizovati događaj i u drugim lokalnim samoupravama.

Pre konferencije, gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura sastao se sa direktorkom USAID-ovog Projekta za unapređenje javnih nabavki, gospođom Džeklin Vilijams Bridžers, sa kojom je razovarao o dodašnjoj uspešnoj saradnji Grada sa Projektom, kao i o mogućnostima za proširenje saradnje u narednim godinama. Projekat traje do 2027. godine.

 

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.