U okviru UKC Vojvodine počinje sa radom palijativna nega

NOVI SAD – Zdravstveni sistem Vojvodine biće bogatiji za dve nove delatnosti, pošto u okviru Univerzitetskog Kliničkog centra Vojvodine (UKCV), odnosno u prostoru bivše Kovid bolnice na Mišeluku, počinje organizovanje palijativnog zbrinjavanja bolesnika, a u rad se pušta i Odsek za mentalno zdravlje u zajednici.
Foto: vojvodina.gov.rs

U okviru palijativnog zbrinjavanja pacijenata adekvatno će se pružati medicinska usluga najranjivijim kategorijama bolesnika, odnosno pacijentima obolelim od neizlečivih bolesti, dok će se istovremeno pružati neophodna podrška njihovim porodicama, a sve u skladu sa najnovijim svetskim standardima.

U funkciji pružanja palijativne nege u UKCV-u nalaziće se 50 kreveta za bolesnike, uz obezbeđene dodatne kapacitete za aktivno uključivanje članova porodice u proces lečenja prema preporukama najsavremenijih vodiča za palijativno zbrinjavanje.

Foto: vojvodina.gov.rs

Zahvaljujući adekvatnom palijativnom zbrinjavanju pacijenata, Vojvodina će po prvi put dobiti jedan takav vid zdravstvene zaštite, koji će standarde lečenja podići na potpuno novi nivo.

Odsek za mentalno zdravlje u zajednici obezbediće viši nivo kvaliteta zaštite mentalnog zdravlja sa kojim se savremena svetska populacija suočava, kroz pružanje usluga i promociju iz domena mentalnog zdravlja i prevenciju mentalnih poremećaja. Na ovaj način će se pružati usluge pacijentima koji zbog svog zdravstvenog stanja zahtevaju psihološku dijagnostiku, opservaciju, grupnu i individualnu psihoterapiju, radnu terapiju, kao i psihosocijalnu podršku u vidu intervencija u kriznim situacijama.

Uvođenjem novih delatnosti u okviru UKCV-a Pokrajinska vlada nastavlja kontinuitet ulaganja u podizanje kvaliteta pružanja medicinskih usluga građanima Vojvodine, jer će se na ovaj način značajno poboljšati, kako dijagnostika i lečenje, tako i prevencija teških bolesti, od kojih, nažalost, sve veći broj ljudi oboleva.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: