U okviru kampanje “Trka za šume” biće zasađeno novih 2.000 sadnica u Zrenjaninu (VIDEO)

ZRENJANIN – U Baroknoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu potpisan je danas Memorandum o saradnji na projektu „Trka za šume“, čiji je cilj da se tokom naredene 4 godine, uz pomoć društveno odgovornih kompanija i podršku trkača, posadi što veći broj novih stabala širom Srbije.

 

Memorandum o saradnji potpisali su zamenik gradonačelnika Saša Santovac, direktor Schneider Electric Serbia Business Run-a , Veroljub Zmijanac, direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac, Ana Košel i Ivana Vasić, samostalni stručni saradnik za zaštićena područja i zaštitu životne sredine JP Vojvodinašume.

Potpisivanju su prisustvovali i predstavnici JKP „Čistoća i zelenilo“, zaposleni iz Oseka za zaštitu životne sredine, kao i generalni sekretar Sportskog saveza grada Zrenjanina.

Zamenik Santovac je rekao da današnjim skupom, već kroz sam naziv projekta, obeležavamo nešto što je karakteristika grada Zrenjanina u prethodnom periodu.

“ Mi smo jedini grad u Srbiji koji je, pre dve godine, poneo titulu “Evropskog grada sporta”. Takođe smo posvećeni realizaciji kompleksnog ekološkog projekta “Zeleni Zrenjanin”, vrednog 10 milijardi dinara, koji se sprovodi kroz niz različitih segmenata – od izgradnje centralnog prečistača otpadnih voda, sanacije deponija, poboljšanja energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije, reciklaže, sve do ovakvih projekata, koji se tiču ozelenjavanja i pošumljavanja. Uz pomoć društveno odgovornih kompanija, organizacija, fondacija i pojedinaca, na odgovoran način rešava se problem prisutan ne samo u Zrenjaninu i široj okolini, već i na prostoru čitave Vojvodine – nizak procenat pošumljenosti i zelenih površina u gradovima. Verujem da ćemo ovom zajedničkom akcijom načiniti još jedan kvalitativan iskorak u tom pravcu i pozivam sve koji mogu i žele da daju svoj doprinos, da nam se u tome pridruže. Zahvaljujem se svim potpisnicima ovog Memoranduma, posebno pokretačima akcije, Fondaciji Ana i Vlade Divac i kompaniji “Šnajder Elektrik”, što su prepoznali Grad Zrenjanin kao prvog partnera u kampanji, posle Beograda. Siguran sam da će akcija imati značajnog odjeka, da će “Trka za šume” doneti odgovarajuće benefite građanima i da će poboljšati neslavne procente kada je u pitanju zelenilo i pošumljavanje. Značajna je sadnja svakog drveta, svake sadnice, i kontinuitet u tome, da bi svakog proleća i jeseni broj novih stabala bio sve veći. Iz tog razloga, Grad Zrenjanin sa velikim zadovoljstvom pristupa potpisivanju današnjeg Memoranduma o saradnji“ – poručio je Saša Santovac.

Veroljub Zmijanac  ukazao je da „Trka za šume“ povezuje ljude ne samo sportom već i kada je reč o zdravoj životnoj sredini.

„ Danas kada okupljamo više od 1.000 kompanija i 15.000 zaposlenih iz cele zemlje imamo šansu, ali i odgovornost da našu platformu kompanijskog sporta iskoristimo za veće dobro. Sport čini ljude srećnijim i povezuje zajednice. Zahvaljujući saradnji sa Fondacijom Ane i Vlade Divac, dobili smo mogućnost da organizujemo i petu, najvažniju, trku u našoj seriji. Kompanije će se takmičiti u Beogradu, Subotici, Novom Sadu i Nišu, ali ćemo ovu prvu i poslednju trku, „Trka za šume“, trčati zajedno“ – rekao je on.

Direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac  Ana Košel takođe je zahvalila Gradu na partnerstvu i podsetila da je ta fondacija već uspešno sarađivala sa našim gradom i da je krajem prošle godine gradonačelnik Simo Salapura potpisao Memorandum o saradnji na učešću u nacionalnom projektu  “Ekonomsko osnaživanje osoba sa invaliditetom”.

Samostalni stručni saradnik za zaštićena područja i zaštitu životne sredine JP Vojvodinašume Ivana Vasić navela je da to preduzeće ima tradicionalno veoma lepu saradnju sa raznim organizacijama i interesnim grupama.

„ Učesnici smo velikog broja akcija, kampanja i projekata, kojom prilikom dajemo logističku podršku i obezbeđujemo sadni materijal. U ovom slučaju, u našem rasadniku „Ečka“, koji je organizovan u okviru šumske uprave „Zrenjanin“, obezbedili smo 2.000 komada kvalitetnih sadnica šumskih i ukrasnih vrsta drveća koje će na jesen biti zasađene u Gradu Zrenjaninu. Ukupno 10 različitih drvenastih vrsta: kelreuterija, jasen, gorski javor, javor mleč, platan, evodija, leska, srebrnolisni javor, kovrdžava vrba i dud svoje novo stanište će pronaći u ovom divnom gradu na Begeju“, rekla je ona.

Ovu veliku akciju pokrenuli su prošle godine “Šnajder Elektrik“ i Fondacija Ana i Vlade Divac, sa idejom da iskoristi moć pokreta ljudi u zaštiti naše planete, ukazujući na uticaj koji mogu da ostvare korak po korak, drvo po drvo.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.