logo transparend vojvodina uzivo

,

U novobečejskom brodogradilištu Astra shipyard porinut najveći brod napravljen od 1956. godine

NOVI BEČEJ – Brodogradilište u Novom Bečeju je jedno od šest u Srbiji, koja trenutno rade. Nakon dugogodišnjeg stečaja, novi život su mu dali iskusni inženjeri – brodograditelji, koji sa sedamdeset zaposlenih sada prave brodove za strano tržište. Ovih dana je porinut najveći brod koji je u ovom brodogradilištu napravljen od 1956. godine do danas.

Samo prošle godine Bojan Komaromi i njegove kolege u brodogradilištu u Novom Bečeju su radili na 14 različitih plovila. Za radnike metalske struke iz Novog Bečeja oporavljeno brodogradilište znači dugoročnu sigurnost.

– Puno mi znači što sam u Novom Bečeju. Kod kuće sam, radim, ne moram da putujem. Zadovoljan sam ovim poslom, doduše težak je posao. A radi se od monterskog, bravarskog, farbarskog, zavarivačkog – navodi Bojan Komaromi, radnik.

Ovo je treći tanker koji izrađen u Novom Bečeju od reorganizacije firme, a sa 470 tona ugrađenog čelika i najveći. Iz kanala Dunav-Tisa-Dunav otplovio je Tisom i Dunavom do brodogradilišta Kladovo. Predstoji mu potom put do Holandije i još opremanja.

– Opremanje, znači motorizacija, osovinski vodovi, generatori sva oprema koja prati. Plus enterijer stambenog dela u sve ostalo. Ona će ploviti najverovatnije na gornjem toku Dunava, Rajna-Majna – kaže Ferenc Terkelj, tehnički direktor.

Sem kompanija koje imaju svoju flotu, brodove naručuju i druge firme da bi ubrzali transport svoje robe. Najtraženije su dve vrste plovila.

– Tankeri i brodovi za rasuti teret to je najviše, a ono što je najsofisticiranije, to su kruzeri. To radi brodogradilište Mitrovica. Vi ste na kanalu, niste na reci, ali to je prednost. Ovo brodogradilište ima prednost što je vodostaj uvek isti, a nedostatak ima što je daleko od Dunava. I što je u suštini nedovoljno izgrađeno brodogradilište – kaže Milenko Pištinjat, direktor brodogradilišta Astra shipyard.

Novi brod je dugačak 85, a širok 14,4 metara. Tanker je nosivosti 2.000 tona i predviđeno je da prevozi hemikalije.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.