U Nemačkoj sutra štrajk celokupnog saobraćajnog sektora

BERLIN – Sindikat zaposlenih u nemačkom javnom sektoru “Verdi” i sindikat železničara najavili su za sutra opšti jednodnevni štrajk saobraćajnog sektora u Nemačkoj, koji će paralisati železnički, vazdušni i pomorski saobraćaj.

Sindikat zaposlenih u javnom sektoru “Verdi” i sindikat zaposlenih na železnici EVG najavili su za sutra jednodnevni štrajk upozorenja kojim bi bio pogođen celokupni međugradski železnički saobraćaj, gotovo celokupni gradski promet i većina aerodroma, prenose nemački mediji.

Štrajk obuhvata i vodni saobraćaj u Nemačkoj te uprave autoputeva.

Prema podacima Udruženja aerodroma, štrajkom bi u ponedeljak moglo biti pogođeno 380.000 putnika, a očekuje se da će saobraćaj biti poremećen i do sredine sedmice.

Predstavnik Nemačke železnice (DB) pozvao je putnike da odlože putovanja ako je to moguće ili da ih premeste na dan pre ili posle štrajka.

Sindikati zahtevaju veće plate, posebno izjednačavanje negativnog učinka inflacije na realne plate. Sindikat “Verdi” za 2,5 miliona zaposlenih traži povećanja od 10,5 posto.

Nemačka vlada je odbacila komentare na predstojeći štrajk, naglašavajući da ne želi da se meša u pregovore poslodavaca i sindikata.

„Pravo na štrajk jedno je od temeljnih prava u Nemačkoj“, rekao je portparol nemačke vlade Štefen Hebeštrajt.

On je istovremeno na učesnike u pregovorima apelovao da što pre pronađu rešenje kako bi uticaj na svakodnevicu građana bio što manji.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: