logo transparend vojvodina uzivo

U Narodnom muzeju u Pančevu otvorena izložba „Uzbudljivi gradovi: Pančevo, Vršac, Bela Crkva“

PANČEVO – Izložba „Uzbudljivi gradovi: Pančevo, Vršac, Bela Crkva“ otvorena je 12. oktobra u Svečanoj Sali Narodnog muzeja u Pančevu povodom jubileja – 30 godina postojanja Zavoda za zaštitu spomenika kulture Pančevo kao samostalne ustanove.

Autori izložbe su Dimitrije LJ. Marinković, arhitekta-konzervator i Jasna Jovanov, arheolog.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović.

Osim njega, na otvaranju izložbe u ime Zavoda za zaštitu spomenika kulture Pančevo obratila se Grozdana Milenkov, vršilac dužnosti direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Pančevu, a zatim i prof. dr Dubravka Đukanović, direktor Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

 

Foto: Vojvodina Uživo

 

Gost na otvaranju bila je i Danijela Vanušić, pomoćnica ministra kulture za zaštitu kulturnog nasleđa.

Povodom izložbe objavljen je i luksuzni katalog koji je uredila Grozdana Milenkov, v. d. direktora pančevačkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Na otvaranju izložbe nastupili su i učenici Muzičke škole „Jovan Bandur“ Pančevo: Anamarija Mladen, Nađa Popović, Dimitrije Mitreski i Marko Dragović, iz klasa profesora Damira Pranjkovića i Vojkana Popovića i uz klavirsku pratnju profesora Filipa Orlića.

 

Na otvaranju izložbe u ime Zavoda za zaštitu spomenika kulture Pančevo obratila se Grozdana Milenkov, vršilac dužnosti direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Pančevu (Foto: Vojvodina Uživo)

 

Grozdana Milenkov, v.d. direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture Pančevo upoznala je prisutne ukratko sa istorijom ove ustanove, a istakla i da su na ovoj izložbi predstavljena „arhitektonska, istorijska, umetnička i nadasve kulturna vrednost zaštićenih celina u tri grada, kroz prikaz određenih arhitektonskih elemenata koji ilustruju bogatstvo i različitost graditeljskog nasleđa u okviru jednog regiona”.

„Čast mi je da vam se obratim u ime Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Pančevu koji u ovoj godini proslavlja 30 godina samostalnog rada. Naša služba je, kao jedinica zaštite spomenika kulture, od 1978. godine radila pod okriljem Narodnog muzeja Pančevo, i imala je status regionalne ustanove koja se bavi zaštitom kulturnih dobara na teritoriji južnog Banata. Zavod samostalno radi već 30 godina, od 1993. godine. Trenutno brinemo o 124 utvrđena nepokretna kulturna dobra, od toga 113 spomenika kulture, tri prostorno-kulturne istorijske celine, pet arheoloških nalazišta, tri znamenita mesta i kontinuirano radimo na istraživanju i evidentiranju dobara koja uživaju prethodnu zaštitu. Kroz izložbu koju danas otvaramo prikazan je dugogodišnji rad službe na zaštiti nepokretnog kulturnog nasleđa prostorno-kulturno-istorijskih celina Pančeva, Vršca i Bele Crkve. Stara gradska jezgra Pančeva, Vršca i Bele Crkve prikazana su kroz tri specifična arhitektonska elementa – antropomorfnu fasadnu dekoraciju, balkone i kibic-fenstere. Oni predstavljaju važne činioce lokalnih kulturnih identiteta što skupa govori o neizmernoj vrednosti kulturnog nasleđa. Mi smo ovim projektom promovisali uključivanje mladih kolega, koji će u budućnosti doprineti proučavanju i zaštiti nasleđa u još većem obimu“, rekla je između ostalog Grozdana Milenkov.

 

Dubravka Đukanović, direktorka Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture (Foto: Vojvodina Uživo)

 

Dubravka Đukanović, direktorka Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture izrazila je zadovoljstvo što je izložba o uzbudljivim gradovima počela svoj život baš u Pančevu, gradu u kome u prethodnih 30 godina uspešno radi jedna od 14 ustanova kulture koje se uspešno bave zaštitom nepokretnog kulturnog nasleđa. Istakla je da će život ove izložbe trajati najmanje tri meseca, u tri grada, a možda i mnogo duže, i u više gradova.

„Obeležavajući 30 godina samostalnog delovanja, Zavod za zaštitu spomenika kulture u Pančevu odlučio se da svoj višedecenijski stručni, naučni i istraživački rad u oblasti zaštite nepokretnog kulturnog nasleđa predstavi kroz izložbu i katalog koji prikazuju rezultate dugogodišnjeg istraživanja i zaštite spomeničkog nasleđa starog jezgra Pančeva, Vršca i Bele Crkve. Autori Dimitrije Marinković i Jasna Jovanov kroz izložbu su sumirali rezultate svoje dugogodišnje posvećenosti konzervatorskom radu i metodološki su jasno predstavili stručnoj i široj javnosti razvoj vrednosti, ali i stanje gradskog nukleusa i južnobanatske gradnje. Jasna Jovanov je kroz prizmu rezultata svojih arheoloških istraživanja na ovom području znatno doprinela osvetljavanju istorijskih prilika, nastanka, uspona i turbulentne istorije ovih prostora, a Dimitrije Marinković je svojim detaljnim istraživanjem teme, kratkim jasnim i naučnoutemeljenim prikazima istorijskog razvoja urbanističko-morfoloških i arhitektonsko-umetničkih karakteristika starih gradskih jezgara, predstavio možda najveću vrednost građevina starih delova ova tri grada“, rekla je, između ostalog, Dubravka Đukanović.

Gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović čestitao je veliki jubilej zaposlenima u Zavodu za zaštitu spomenika kulture istakavši da je 30 godina samostalnog rada Zavoda važan događaj za sve nas koji živimo na teritoriji južnog Banata.

 

Izložbu je otvorio gradonačelnik Pančeva Aleksandar Steevanović (Foto: Vojvodina Uživo)

 

„Velika mi je čast i zadovoljstvo stati ovde, ispred svih vas, i veliko mi je zadovoljstvo čuti sve što južnobanatski Zavod za zaštitu spomenika kulture radi za sve nas. Dragi gosti, doborodošli u Pančevo, a dragi prijatelji i kolege zaposleni u Zavodu za zaštitu spomenika u Pančevu, želim da vam čestitam ovaj veliki jubilej koji danas obeležavamo. Jubilej je za vas velika stvar, ali i stvar od izuzetnog značaja za sve nas koji živimo na teritoriji Južnog Banata. Ovo je momenat u kojem svi mi trebamo da se osvrnemo, pogledamo i čujemo šta je ono što svi vi, svakoga dana, svojim marljivim radom, nesebično davajući sebe, radite kako bi sačuvali bogato kulturno nasleđe koje je ovde, na teritoriji Južpog Banata. Iz srca vam hvala na svemu tome što radite i želim vam da trajete još dugi niz godina, a mi ćemo se truditi da vam dajemo podršku koju i zaslužujete. Koristim priliku i da se zahvalim predstavnicima republičkih institucija, Ministarstvu kulture i Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture, bez čije podrške i pomoći ne bismo mogli da realizujemo sve poduhvate iz domena rada pančevačkog Zavoda. Ponosan sam što zajedničkim radom činimo velike stvari na planu zaštite bogatog nasleđa ovih krajeva i siguran sam da ćemo u budućnosti na tom polju imati još zapaženije rezultate. Proglašavam izložbu otvorenom“, rekao je Aleksandar Stevanović.

 

Foto: Vojvodina Uživo

 

Izložba će u Pančevu biti postavljena narednih mesec dana, a nakon toga će takođe po mesec dana moći da je vidi i publika u Vršcu i Beloj Crkvi.

Realizaciju ovog projekta omogućilo je Ministarstvo kulture Republike Srbije i Grad Pančevo.

 

Foto: Vojvodina Uživo

 

Foto: Vojvodina Uživo

 

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.