U Muzičkoj školi u Pančevu održano takmičenje “Mita Topalović”

PANČEVO – Međunarodno takmičenje mladih talenata “Mita Topalović” za kamernu muziku održano je 11. i 12. marta u Pančevu, u Muzičkoj školi “Jovan Bandur”.

Na takmičenju je predstavljeno 25 ansambala iz Zemuna i Muzičke škole Vatroslav Lisinski, a nastupio je i ansambl iz Muzičke akademije.

Tradicionalno takmičenje “Mita Topalović” i ove godine okupilo je više mladih talenata iz osnovne i srednje Muzičke škole u Pančevu.

Takmičenje je namenjeno učenicima muzičkih škola iz Srbije i inostranstva. Takmičari su podeljeni u kategorije za osnovnu i srednju muzičku školu po razredima.

 

 

Dimitrije Mita Topalović (1849-1912), jedan je od najvećih srpskih kompozitora 19. veka. Studirao je u Beču i Pragu kao stipendista Pančevačkog srpskog crkvenog pevačkog društva, u kom je proveo ceo svoj radni vek. Profesor, odličan pevač i pijanista, MitaTopalović, ostavio je iza sebe obiman opus vokalnih i horskih dela. Njemu u čast posvećeno je takmičenje mladih talenata, i tako Muzička škola produžava misiju koju je on započeo.

Početkom aprila u Muzičkoj školi “Jovan Bandur” u Pančevu biće organizovano četvrto veliko takmičenje solo pevača.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: