U Kulturnom centru Kikinda otvorena izložba „Najlepša zemlja” i veče ruskog dokumentarnog filma

KIKINDA: Društvo srpsko ruskog prijateljstva i Kulturni centar Kikinda, uz podršku Centra Ruskog geografskog društva iz Beograda, organizovali su izložbu fotografija Ruskog geografskog društva pod nazivom ”Najlepša zemlja”, kao i veče savremenog ruskog dokumentarnog filma.

Izložbu u Galeriji Kulturnog centra Kikinda otvorio je predsednik Gradskog parlamenta, Mladen Bogdan, koji je tom prilikom istakao da ona krije u sebi suštinu života današnjeg sveta, a to je priroda, na koju treba posebno obratiti pažnju.

Bogdan je dodao da će Grad Kikinda uvek podržavati ovakve manifestacije koje neguju tradiciju, kulturu i običaje, preko fotografija ili velikog platna:

foto: Vojvodina uživo

”Često prirodu zanemarujemo i retko u današnje vreme kada se brzo živi uz brojne obaveze, teško obraćamo pažnju na nju, a onaj ko joj se posebno posveti, postaje srećan i pronalazi pravu suštinu. Na izložbi možemo da vidimo prelepe pejzaže autora iz više zemalja sveta, nadam se da će naši građani uživati u divnim fotografija. Na izložbi se nalaze i urbanije fotografije, koje takođe u sebi nose neku notu prirode gde se može nazirati ono što je važno i što se skriva u svemu tome”.

Izložbu i veče savremenog ruskog dokumentarnog filma pozdravio je prvi savetnik Ambasade Ruske Federacije i ataše za kulturu, Aleksandar Konanihin:

foto: Vojvodina uživo

”Između Vojvodine i Rusije postoji posebna veza kao i veza sa Kikindom. Preko hiljadu ljudi je sredinom 18. veka došlo iz ovih krajeva u Rusiju i još uvek pamte da su srpskog porekla. Čak su sačuvali i prezimena što je još jedna potvrda o našim dugogodišnjim vezama. Što se tiče izložbe, ona je poslednja aktivnost prilikom obeležavanja 9. maja, veoma značajnog datuma za sve nas”.

Cilj foto-konkursa bio je očuvanje izvorne prirode Rusije i vaspitanje brižljivog odnosa prema životnoj sredini kroz umetnost fotografije:

foto: Vojvodina uživo

”Izložba je vlasništvo Ruskog geografskog društva, a zaključno sa 31. decembrom prošle godine organizovan je 1.001 izložbeni dan ovih fotografija na prostoru Balkana, od Skoplja, Banjaluke, preko Berana i Subotice, po celoj nekadašnjoj Jugoslaviji. Povrante informacije su veoma pozitivne, a vredno je napomenti da je ovo nama treći boravak u Kikindi u kojoj realizujemo različite programe, a ideja imamo na pretek, što znači da nas uskoro očekuju novi projekti”, dodao je direktor Centra Ruskog geografskog društva u Srbiji, prof. dr Miroljub Milinčić.

Publici će u ponedeljak, 16. Maja, od 18 časova, biti prikazani filmovi ”Ipatijevski manastir” i ”Pskovski kremlj i lavra”, dok će u utorak, 17. maja, u istom terminu, ljubitelji savremenog ruskog dokumentarnog filma moći da pogledaju ”Od dužnosti i zakletve ne odstupaj ” – film o jedinstvenom arhitekti Nikolaju Petroviču Krasnovu i ”Zaviriti iza horizonta” – Sibirska ekspedicija. Svi filmovi su prevedeni na srpski jezik:

”Zahvaljujem Kulturnom centru Kikinda, koji su nam verni pratioci u svim projektima koje realizujemo, a takođe veliku zahvalnost dugujemo Gradu Kikindi, kao i našim gostima iz Beograda i zahvaljujući njima mi smo u prilici da organizujemo lepe izložbe, a Kikinđanima ponudimo sadržajan i kvalitetan program”, nadovezao se Ostoja Vojinović, iz Društva srpsko-ruskog prijateljstva.

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: